Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darbe girişiminin ekonomiye etkilerini değerlendiren JCR, geçici piyasa oynaklıklarına dayalı olarak ülke notunda değişikliğe gidilmesinin metodolojik olarak anlamsız olduğunu ifade etti.

Uzun vadede düşük faiz halinin süreceği algısına dayalı olarak canlanan küresel risk iştahının Türkiye’ye ilgisinin yeniden artma sürecine girdiğini belirten kuruluş, uluslararası koşulların gelişmekte olan ülkelerin pozisyonları için daha elverişli hale geldiğini belirtti. 

"REFORM UYGULAMA KARARLIĞI ARTTI"

Açıkalamada, Merkez Bankası’nın likidite ağırlıklı önlemlerinin darbe girişiminin finansal koşullardaki olası bozulma risklerini sınırladığı ifade edildi.

Yapısal reform konusunda da değerlendirmede bulunan JCR "Mali disiplinin sürdürülmesi ve finansal kesimin devam eden yüksek özkaynak yeterliliği ekonominin sağlamlığını artıran temel faktörler arasındadır.

Tasarlanma ve uygulanma aşamalarındaki yapısal reformların uygulama kararlılığının artmış olduğunu ve özerk kurumların etkinliği için uygun atmosferin oluştuğunu düşünmekteyiz." açıklamasını yaptı.

Döviz kurlarındaki oynaklığın, çekirdek enflasyon görünümünü negatif olarak etkilediği belirtilirken darbe girişiminin yarattığı oynaklığın borç çevirim üzerinde etkili olamadığı vurgulandı.

"NOT DEĞİŞİKLİĞİ ANLAMSIZ"

Geçici piyasa oynaklıklarına dayalı olarak ülke notunda değişikliğe gidilmesinin metodolojik olarak anlamsız olduğu belirtilerek "Darbe girişimi sonrasında piyasa göstergelerinin kısa süre içerisinde eski seviyesine geri dönmüş olması, artan toplumsal kutuplaşmanın azalması için uygun bir ortamın oluşması ve reel ekonomi açısından  kalıcı önmede bir negatif etkinin ortaya çıkmamış olması, kısa süreli ve geçici piyasa oynaklılarına dayalı olarak ülke notunda değişikliğe gidilmesini anlamsız kılmaktadır" ifadelerine yer verildi.