Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi)

Dolar, Fed'in faiz oranlarını değiştirmeme kararıyla birlikte para politikasını sıkılaştırmanın kademeli bir hızla olacağını vurgulamasının, yetkililerin bu yılın sonundan önce faiz artırmadaki isteğine gölge düşürmesiyle, euro karşısında geriledi.

Dolar , Fed'in, "ekonomik koşulların faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırılması yönünde" gelişeceği beklentisini tekrarlamasıyla, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısındaki kazançlarını sildi.

ABD para birimi, geçtiğimiz ay istihdam verisi, perakende satışlar ve sanayi üretiminin büyüme görünümünü ve Fed yetkililerinin bu yıl ilk defa faiz artırımına gideceği beklentilerini desteklemesiyle yükselmişti. Dolar, Fed politikalarında, yavaşlayan büyümeyi canlandırkak için parasal teşvik yapan Japonya ve Avrupa Merkez Bankası'nın politikalarından uzaklaşma sinyallerinin eksikliğiyle düştü.

New York'ta Bank of Montreal Döviz stratejisti Greg Anderson, "Yaptıkları gözlemlerin hiçbirinde harekete geçeceklerine dair bir taahhüt yok." dedi ve "İnsanlar açıklamaları yakından okuduktan sonra aslında pek bir şey denmediğini gördü." diye konuştu.

Kararın ardından yükselişe geçen dolar daha sonra, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 düşerek euro başına 1.1054 seviyesine geldi.Traderlar,

Fed'in bu yılın sonuna kadar faiz artırma olasılığını yüzde 45 olarak görüyor. Bu olasılık Pazartesi günü yüzde 48 seviyesindeydi. Fed politika yapıcıları bu yıl üç kez daha toplanacak ve bir sonraki toplantı 20-21 Eylül'de gerçekleştirilecek. 

(23:40'ta güncellendi)