Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:35 güncellendi)

ABD hisse senetleri, S&P 500 Endeksi'nin, birçok şirket açıklamalarının etkisiyle öğleden sonraki işlemlerde yükseliş kaydederek beşinci aylık kazancına yönelmesiyle yükselirken, Japonya Merkez Bankası'nın politika toplantısı öncesi Döviz piyasaları teşvik beklentilerinden etkilendi.

S&P 500, yüzde 0.4 düştükten sonra, öğleden sonraki işlemlerde geri dönüş yaparak rekor seviyesinden 5 puan aşağıda kapattı. Ford Motor Co.'nun ulaşım hisselerini aşağı çeklemsiyle aylık kazancını azaltırken, Facebook Inc. teknoloji hisse senetlerini destekledi. Dolar, Fed'in faiz oranlarını kademeli olarak yükselteceğini tekrarlamasıyla zayıflarken, yen, BOJ'nin politika toplantısı öncesi kazançlarını sildi. Pound, İngiltere Merkez Bankası'nın gelecek hafta faizleri düşüreceği tahminleriyle düştü. Petrol varil başına 41 doların altına inerek, ayı piyasasına doğru girmeye yöneldi.

Yen'den pounda para birimleri bu hafta teşvik söylentileriyle dalgalı işlemler kaydetti. BOJ'nin rekor seviyedeki teşvik paketini genişletmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası da, yarın bankacılık stress testi sonuçlarını açıklayacak. Alphabet Inc.'den Amazon Inc.'ye şirket karları, ABD piyasalarının kapanmasından sonra açıklanacak.

New York'ta, Oppenheimer & Co. baş piyasa stratejisti John Stoltzfus, "İnsanlar yeniden yukarı yönde hareket edebilmek için bir katalizör bekliyor." dedi ve "Yatırımcılar sırada neyin olduğunu görmeyi bekliyor. Piyasa, jeopolitik açıdan, makro ekonomik açıdan karşılaştığı faaliyetleri ve de şu andaki kar sezonunu sindiriyor." diye görüş bildirdi.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 yükselerek tüm zamanların zirvesine yaklaştı. Endeks Temmuz ayında yüzde 3'ten fazla yükselmesine rağmen 14 Temmuz'da arka arkaya dört defa tüm zamanların zirvesini vurduğundan beri nadir görülen bir patern izledi. Endeks kazanç ve kayıplar arasında gidip gelerek, her gün bir önceki kapanıştan yüzde 0.5 daha az bitirdi. 10 günlük seri, verinin başladığı 1927'den beri en uzun seri durumunda.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü. ABD para birimi euro karşısında Brexit referandum tarihi olan 23 Haziran'dan beri, en büyük iki günlük kaybına yöneldi.

Tokyo'da Daiwa Securities Co.'da döviz baş stratejisti olan Yuji Kameoka, "Dolardaki zayıflık genişliyor." dedi ve "Fed'in ekonomiye yönelik bazı gelişmeleri kaydetmesine rağmen, Eylül'deki bir faiz artırımı kesin değil." diye konuştu.

Yen yüzde 0.8 kadar düştükten sonra hafif değişerek dolar başına 105.42 seviyesine geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin birçoğu, BOJ'nin yarınki toplantıda varlık alımını artıracağını ve negatif ana faiz oranını düşüreceği tahmininde bulundu.

Petrol, ABD stok verisinin beklenmedik bir şekilde artmasından sonra, üç ayın düşüğüne gerileyerek ayı piyasasına girmeye yaklaştı. Batı Teksas petrolü yüzde 1.9 düşerek varil başına 41.14 dolar seviyesine ve Brent petrol ise yüzde 1.8'lik düşüş ile 42.70 dolara geriledi.

(23:35 güncellendi)