Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dolar yen karşısında, Fed'in para politikasını kademeli bir şekilde sıkılaştıracağını tekrarlaması ve traderların Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günkü para politikası kararını beklemeleri ile birlikte sert düştü.

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in yakın bir zamanda faiz artırımına gidileceğine ilişkin pek fazla işaret vermemesi sonrası traderların Eylül toplantısında faiz artırımı olasılığını yalnızca yüzde 26 olarak görmesi ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Japon yeni Çarşamba günü Başbakan Shinzo Abe'nin 28 trilyon yenlik (267 milyar dolar) mali teşvik paketi açıklamasının ardından düşüş gösterdikten sonra bugün yeniden toparlandı.

Tokyo'da Daiwa Securities Co. baş Döviz stratejisti Yuji Kameoka, "Geniş tabanlı bir dolar zayıflığı görüyoruz," dedi ve "Fed ekonomide bazı iyileşmelerin olduğunu işaret etmesine karşın, Eylül aynda bir faiz artırımı halen belli değil" şeklinde göörüş bildirdi.

Dolar yen karşısında, Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra, yüzde 0.6 düşerek Tokyo saati ile 12:47'de 104.78 seviyesine geriledi. Japonya para birimi euro karşısında yüzde 0.5 yükselerek 116.03 seviyesine çıktı.

Dolar-yen paritesi için volatilite göstergesi yüzde 50'nin üzerine çıkarak, 2008'deki küresel mali kriziden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki iki günde yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.3 daha geriledi.