Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar dün Fed'in beklendiği gibi faizleri değiştirmeme kararı ve açıklama metninde yer alan ifadelerin ardından bir sonraki toplantıda faiz artırıp artırmayacağına odaklandı. Genel görüş, Fed'in dünkü söyleminin daha şahin bir tutumda olsa da bir sonraki toplantıda faiz artışı için net bir mesaj vermediği yönünde...

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci Bloomberg HT'ye Fed'in faiz artışına kapıyı açık bıraksa da Eylül için somut sinyal vermediğini, kararın Türkiye gibi piyasalar için olumlu olduğunu söyledi.

Keresteci konuya dair "Yılın kalan kısmında faiz artırımları için yer olduğunu net şekilde söylüyor ama Eylül için somut sinyal vermekten imtina ediyor. Eğer Fed Eylül ayını düşünüyor olsaydı bunu hissettirirdi ama piyasalara 'kapı açık, herşeyi yapmaya hazırım' sinyali veriyor. Bir sözlü müdahale var. Özetlersek Fed'in şahince bir tonla nötr duruş sergilediğini söyleyebiliriz" dedi.

"KARAR NEGATİF DEĞİL"

Fed'in faiz artırmadan önce Ocak'ta metinden çıkardığı 'dengeli' ifadesini metine koyacağını söyleyen Keresteci "Fed son 20 yılda faiz artırmadan önce dengeli ifadesini getirip öyle faiz artırıyor. Bunu getirmedi, o yüzden eylüle ilişkin net bir sinyal yok. Karar piyasa için negatif değil, bizim gibi ekonomiler için olumlu bir haber" dedi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan da Bloomberg HT'ye Fed'in farklı bir söylemi olmadığını belirterek, "Bir tek sürpriz, kısa vadeli risklerin ortadan kalktığını söylemesiydi ama bu da yeterince şahin bir açıklama değil. Fed geçen sene faiz artışına giderken risklerin dengeli olduğunu belirtmişti. Bu nedenle Eylül'de artış gelecek demek için yeterli değil" yorumunu yaptı.

"YIL SONUNDA FAİZ ARTIŞI OLASI"

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise yolladığı notta Fed'in iletişim dilinin biraz daha şahin tonda olduğunu belirterek yıl sonunda faiz artışı beklediklerini belirtiyor.

Erkan “Fed 'Eylül’de faiz artışı olacak' mesajı vermektense, “Eylül’de faiz artışı masada” demeyi tercih ediyor. Bunların ikisi birbirinden çok farklı anlamlar içeren ifadeler, biz ise Fed’in yılsonunda bir faiz artışı yapmasını daha olası bulmaktayız. Ancak ABD verileri iyi geldiği sürece Fed faiz artışı beklentisini biraz daha beslemeye devam eder." değerlendirmesini yaptı.

"RİSKLER AZALDI" VURGUSU
 
Fed dün faizleri değiştirmeyerek %0.25-%0.50 aralığında tuttu. Merkez Bankası, risklerin azaldığına ve istihdam piyasasının iyileştiğine dikkat çekerek faiz artışı için gerekli şartların daha iyi hale geldiği sinyalini verdi.

Washington'daki 2 günlük toplantının ardından yayımlanan FOMC bildirisinde "Ekonomik görünümde yakın dönemli riskler azaldı" ifadesine yer verildi.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül tarihinde yapılacak. Başkan Janet Yellen'in basın konferansı düzenleyecek olması nedeniyle bu toplantı önem taşıyor.