Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri HABERTÜRK TV'de Alican Türkoğlu'na değerlendirdi. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda FETÖ elebaşı gıyabi tutuklu Gülen'in Humeyni gibi Türkiye'ye döneceğini ve Türkiye'de resjimin değişeceğini kaydeden Bozdağ, "Bu yeni rejim biat etmeyen kimsenin yaşama hakkı olmayan bir yapıya doğru gidecekti" dedi. ABD'nin Gülen'i iade etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Bozdağ, bu ülke için de tehdit olduğunu söyledi. Sorgulamalarda yeni delillerin ortaya çıkacağını ifade eden Bozdağ, yargılamanın etkili ve adil bir şekilde yapılması için de çalıştıklarını söyledi.

15 TEMMUZ GECESİ
O gün herkes karışık duygular içinde. Milletimiz, Meclisimiz, herkes farklı duygular içinde. O gece başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanınımızn, partilerin, medyanın, milletin tavrı 'Darbeye hayır' tavrıdır. Demokrasiye, hürriyete, hukuk devletine sahip çıktılar. Cumhurbaşkanımız Marmaris'ten adeta ölüme uçtu. Meclis'te sadece AK Partililer değil, CHP'liler, MHP'liler var. Herkesteki duygu 'Bu Meclis'i açık tutacağız' duygusu. 'Demokrasiye milletimiz meydanlarda sahip çıkıyor, bizde burada sahip çıkacağız' duygusu. Orada herkes ölebilirdi. Ama insanlar orada durmayı tercih etti. O yüzden Meclis'te olan herkese teşekkür ediyorum İnsanların teriyle, kanıyla demokrasiye sahip çıktıklarını gösteren önemli bir olaydır.

TSK içindeki Fetullahçı yapnın darbesi olduğu çok açıktı. Halkımızın onu bilmesi ve meydanlara inmesi son derece önemli. Millet demokrasiye sahip çıkarsa kimse kesintiye uğratamaz. Geçmiş darbelerin başarılı olması bir defa çok sesli medya yok. İkincisi siyaset kaçıyordu. Şimdi Hükümet sinmiyor, cumhurbaşkanı, partiler kaçmıyor. O gün halk meydana indi ve tankların üstüne yürüdü. Millet sokağa inip tankın önüne çıkmazsa bu canilerin netice alabileceğini görüyorduk. Her şeyi göze almışlardı. Çok vahşice bir planlama yapılmıştı. Vatandaş ne zaman sokağa çıktı, vatandaş işe el koydu. Darbeyi yapanlara en büyük darbeyi vatandaş vurdu. Artık Türkiye'de vatan, millet, devlet bayrak gibi ortak değerlerin yanında demokrasi ortak değerimiz oldu. İnsanlar ölmeyi göze aldı. Bazılarımız şehit olduk, bazılarımız yaralandık. Bundan sonra darbe düşünenler bir netice alacağını düşünenler bu asil milletin demokrasi, hukuk dışı yöntemlere karşı direneceğinin en büyük göstergesi. Demokrasinin de teminatının aziz Türk milleti olduğu bu son olayda bir kez daha ortaya çıkmıştır. 

KRİTİK YAŞ TOPLANTISI
Sayın Başbakanımız bir günlük toplantı olacağını ve kararların bugün açıklanacağını duyurmuştu. Bugün olacak. Kararlar derhal uygulanacak. Devir teslim töreni, 30 Ağustos beklenmeyecek. Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girecek.

"NEREYE GİDECEĞİ HENÜZ BELLİ DEĞİL"
Yeni deliller ortaya çıkıyor. Henüz tasnif edilmiş değil. İfadeler var. Bu ifadeler arasında ciddi çelişkiler de var. Bu darbede yer alan kişi 'Ben yokum' diyor. Bütün bunların yalan olduğunu ortaya koyan şeyler de var. Bu ifadeleri tekzip eden deliller ortaya çıkabilir. Kamera jkayıtları, mobese kayıtları... Hepsi ortaya çıkacak. Akıncı Üssü'nde başka üslerde neler oldu, hepsi ortaya çıkacak. Karanlıkta kalan pek çok konu aydınlanacak. Olay taze, henüz ifadeler bitmedi. Bu ifadelerle yeni şeyler ortaya çıkıyor. Bu işin nereye gideceği henüz belli değil.

"GÜLEN TALİMAT VERDİ AMA BİR NUMARALI UYGULAYICI KİM"
Yurtta Sulh Konseyi üyeleri kim? Gülen'in emir ve talimatıyla bu işler yapılıyor. Onda şüphe yok. Bunu ispat edecek yeteri kadar delil var. 79 milyona göre hatta FETÖ mensuplarına göre bu işi Fetullah Gülen'in emir komutası altındaki Türk ordusunun değil, Fetullah Gülen ordusunun yaptığı, diğerlerinin de ona katıldığı bir teşebbüs olduğu çok açık. Tamam Gülen talimat verdi ama onun adına bu işi deruhte eden bir numara kim bu yurtta sulh konseyi kimlerden oluşuyor? Bunu kimlerden oluştuğunu bilmiyorlar mı? Bunları bal gibi biliyorlar ama gizliyorlar bunlar ortaya çıkacaktır. İfadelerin hepsi daha bir araya gelmedi. Hepsi birlikte değerlendirilecektir. Başarılı olsaydı Bakanlar Kurulu kimlerden oluşacaktı. Bunlar şimdi sıkıyönetim komutanları belediye başkanları, kaymakamlar kim olacaktı? O zaman bunların kafasında bu yok mu, kimler bunun içinde? Bütün bunların aydınlatılması gerekiyor. Bunların ya yazılı belgelerinde var ya da beyni olanların kafasında var. Diyelim benim bakanlığıma kimin müsteşar atanacağı belli, darbe başarılı olsa gelip oturacak. Bunu sadece TSK içindeki FETÖ mensupları değil, dışarıda olan destekçisi olan yapıların üzerine de gidilmesi lazım. Darbe destekçisi ve bu darbe olayının içinde kim varsa onların tespiti son derece önemli ki bundan sonra başkaları darbeye teşebbüs etmesin.

"DARBENİN ARTÇI İHTİMALİ DE ORTADAN KALKMALI"
Halkımızın bizden isteği kim varsa bulun yargının önüne çıkarın ve bunları devlet içinden kesinlikle temizleyelim. İki bu darbenin artçıları olma ihtimali var, bunu ortadan kaldırın. Bundan sonra Türkiye'de bir daha darbe olmaması için ne lazımsa onu yapın. Önceki darbelerden sonra adım atılmadı. Şimdi milletimizin siyasi görüşleri ne olursa olsun biz kendi siyasi rekabetimizi yaparız ama demokrasimiz olursa yaparız. Demokrasimizi bundan sonra tehlikeye düşürtecek yolları bırakmayacak tedbirler alındı. Kararnameleri görüyorsunuz ana amacı yeni tehditlere karşı demokrasimizi daha korunaklı hale getirmek. Bu tedbirleri de kararlılıkla alacağız. Türkiye her gün darbe korkusuyla geleceğe hızlı bir şekilde yürüyemez.

MEHMET DİŞLİ'NİN ROLÜ
Dişli ile ilgili ilk saatlerde bilgi yoktu. Odasına ilk gelen kişinin Mehmet Dişli olduğunu Genelkurmay Başkanı'mız söyledi. Ondan sonra Dişli ile ilgili işlem yapıldı. Çankaya Köşkü'nde oluyor bu. Genelkurmay Başkanı'mızın ifadesi çok açık. Darbeyi o tebliğ ediyor. Çok açık. Burada pek çok kişinin ben doğru söylemediğine inanıyorum. İşin içinde adam, altında imza var diyor ki benim bunda şeyim yok. Milletin zekasıyla alay edecek şekilde yalan söylüyorlar. Milletin gözünün içine bakara gerçekleri gizliyorlar. Bütün bunlar çapraz sorgularla yan delillerle ortaya çıkacak. Beni rehin aldı, kim rehin aldı? O zaman bu darbeyi kim yaptı? Kim bu komutanlara subaylara emir verdi? Kim yaptı bunları bu kadar insanı kim öldürdü. TÜRKSAT'a inenler iki kardeşimizi şehit ediyorlar. Şehit eden kişi su istiyor getiriyorlar çömeliyor besmele çekiyor üç nefeste su içiyor. İki masum insanı öldürdün şimdi su içiyorsun diyorlar onlara iyilik ettim şehit ettim diyor. Sapık adam DAEŞ militanı bu motivasyonla canlı bomba oluyor. Bu sapık itikadı anlayışa sahip yapının gözü hiçbir şeyi görmüyor. Eldeki bilgiler, belgeler bunların yalanlarını bir bir ortaya çıkaracaktır. Mesajlaşmaların bazılarını yok edemediler. Ne kadar şüphe uyandıran soru varsa bunların hepsinin cevabını bulmamız gerekiyor.

İhraçlar son derece önemli. TSK içinde bu yapının gücü artık herkes tarafından ifade ediliyor. Darbeye de bu gücün katıldığı çok açık. Şu anda devam eden soruşturmalar içinde tespit edilenler var. Türk ordusu içinde darbeye karışanlarla ilgili tereddütsüz adım atılacak. Ordumuzu Fetullah Gülen'in ordusu olmaktan çıkarmak gerekiyor. Bizim Ordumuzu FETÖ'NÜN ordusu olmaktan çıkarıp aziz Türk milletinin ordusu haline getirecek adımları atmamız lazım.

"ABD İLE İLİŞKİLERİMİZİ ETKİLER"
ABD'ye gidip bu konuda Türkiye'nin isteklerini doğrudan muhataplarına ileteceğiz. Elimizdeki bilgi ve bulguları kendileriyle paylaşacağız. ABD yönetiminin bu saatten sonra FETÖ'nün elebaşı Gülen'i ABD'de tutmaları onların demokrasiye olan inançlarını belirleme açısından da önemli olacak. ABD'de muhafaza edilmesi ABD halkının da yönetime bakışını olumsuz etkileyecektir. Biraz empati yapılması lazım. Şu an bunu ABD yönetiminin yaptığına eminim. Son 15 Temmuz'dan sonra bu konudaki durumu yeniden değerlendireceklerine dair birtakım açıklamalar var. Bu açıklamaların olumlu netice doğuracağı kanaatindeyim. Türk-Amerikan çıkarları gereği bunu bize vermesi gerekir. Bu saatten sonra Güleni iade eden bir yapı içinde olması pek çok olumsuzluğa yol açacak sorunlar doğurur. ABD'deki yetkililer bize bu aciliyet nereden kaynaklanıyor diye sordular. Biz buna rağmen bunun nerededen kaynaklandığını ifade ettik. Türkiye'de bir darbe teşebbüsü var ve bunu ABD'den idare etti dedik.

"KAÇMA İHTİMALİ VAR"
Şu anda kaçma tehlikesi var iyi ki bu teşebbüs başarılı olmadı ama açıklamalar yaptı bir yanda darbecilere itirafçı olmayın dedi, bir yandan halka ahmaklar dedi. Sevinciniz kursağınızda kalacak şekilde onları tehdit etmesi son derece önemli ve bunun darbenin artçısının olması ihtimali var. Pensilvanya'daki bu zatın yapabilme ihtimali güçlü. Bunun yakalanması ve tutuklanması aciliyet arz etmektedir. Delillerin karartılmasının önüne geçilmesi açısından da son derece önemli Meksika, Kanada, Mısır, Avustralya , Güney Afrika ile ilgili kaçabileceği yönünde istihbaratlar geliyor. ABD'nin gözetimi altında bir yerde ikamet ediyor. Bu büyük suçu işleyen faalin iadesi son derece önemli. Gülen'in daha önce de ifade ettim. Bu işi gerçekleştiren kişi olduğunu dünyada bilmeyen yok. ABD bunu bilmiyorsa kimse inanmaz. Hukuk değerlendirmesi sadece prosedür ile ilgili ama işin esasına dair karar siyasi karardır.

"GÜLEN HUMEYNİ GİBİ GELECEKTİ"
Darbe başarılı olsaydı. Benim kanaatim Fetullah Gülen gelirdi. 40 yıldır bu darbe için hazırlanıyordu. Devletin kılcal damarlarına kadar sızdıran ve bunların hepsini hazırlayan bir beyin o. Devletin her kademesine sızacaksınız ve gün geldiği zaman devleti kilitleyeceksiniz darbe yapılacak yeni bir dünya kurulacak. Onların hedefi bambaşka. Humeyni Paris'ten nasıl döndüyse Fetullah Gülen de Türkiye'ye öyle dönecekti. Bana göre rejim de değişecekti. Nasıl Atatürk ile beraber yeni bir Türkiye varsa Gülen'in gelişi ile yeni bir Türkiye ortaya çıkacaktı. Türkiye'de her şey değişecekti ve bu yeni rejimde biat etmeyen kimsenin yaşama hakkı olmayan bir yapıya doğru gidecekti. 

"AMERİKA'DA DA YAPABİLİR"
Başka ülkelerde de bu yapının örgütlenmesi var. Nasıl bunları Türkiye için bir tehdit haline dönüştürdüyse orada (ABD) yetiştirdiklerini farklı sanmasın. Yarın Amerika'da kendi istikametinde bir yapı oluşturmak için Türkiye'de yaptığını yapabilir.

"ALNI SECDEYE GELENDEN ZARAR GELMEZ DEDİK"
Bugüne kadar bu terör örgütüne dair pek çok şey bize söylendi. Bize anlattılar, CHP anlattı, başkası anlattı. Biz inanmadık, 'Alnı secdeye gelenden zarar gelmez' dedik, reddettik. 17 Aralık'tan sorna da biz anlattık. Herkese anlattık bu sefer de 'AK Parti kendisine operasyon yapıyor ve canı yandığı için bunu söylüyor' dediler. Bize bunu anlatanlar bu sefer inanmadı. Ama 15 Temmuz'dan sonra herkes bu işe inandı. Artık diyoruz ki birbirimizi itham etmek yerine bu tehlikeyi bundan sonrası için bertaraf etmektir. Kim bu süreçte hükümet ile beraber olursa millet ona değer verecektir. Bunlar nasıl devlet içinde örgütlendi? Tuğgeneral düzeyinde olanlar AK Parti iktidarında mı orduya girdiler? Bizim de taksiratımız var. Bizim dönemde sizin dönemde girdiye girersek mücadele edemeyiz. Hepimizin taksiratı var. Ama artık hep beraber gördük. Meşru iktidara sadık olacak devlet içinde görev yapanlar. Ama devlete hakim olmak... O bir terör örgütü gibi tehdittr. Devlette her gruptan insan olsun ama vazifesi devlete hizmet olsun. Devlete sızmak isteyen bir kişi artık devlette görev alamayacaktır. 

ULUDERE BENZERİ DOSYALAR YENİDEN AÇILIR MI?
Hepsinin raftan inmesi gerekiyor. Yeniden ele alınması gerekiyor. Çünkü ortaya çıkan durum bütün bunların üzerindeki şaibeleri ortadan kaldıracak sonuç doğurabilir. Soruşturma makamlarının yeniden ele alacaklarına ve genişleteceklerine inanıyorum.

YARGILAMALAR NEREDE OLACAK?
Bu kadar geniş kapsamlı bir yargılama oldu mu bilmiyorum. bu kadar büyük bir davayı tek bir yerden yürütmek işin hakikatini ortaya çıkarmak bakımından sıkıntı olur. Adil yargılama hakkını da etkiler. Yargılamanın sağlıklı bir şekilde yapılması için de tedbir almamız gerekiyor. Sincan'da büyükçe bir salon inşa ediyoruz. Bunun tek dava olarak görülmesi çok zor. İstanbul'da da bakıyoruz.

YARGIDA DÜZENLEMELER
Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare mahkemesinin kaldırıması bizim parti programımızda var. Bizim bu darbe teşebbüsünü bir vesile olarak da görmemiz gerekiyor. Bu adımları da diğer partilerle görüşecek bir uzlaşma zemini olduğunda atmayı düşünüyoruz.

1 DOLARLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Bir tür şifre olduğu çok açık. Ama nedir bunu yargı ortaya çıkaracak. Bunların bir kısmı basına sızdıktan sonra imha edilmiş olabilir. Herkesin üstünden çıkıyor. Bunun bir anlamı var. Bunun ortaya çıkması lazım. Bunu tesadüfle kimse izah edemez. Herkesin üzerinden çıkıyor. Bu anlam yargılama sürecinde ortaya çıkacaktır. Darbecilerle ilgili ve destek verenlerle ilgili de önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum.

Habertürk