Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 9,05 artarak 81,83 değerini aldı. Temmuz ayı Ön Endeksi 78,84 değerini almıştı.

Endeksi oluşturan verilerin detayına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme görüyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesi ve sonrasında ülke genelinde yaşanan birlik ve beraberlik algısının artması bu iyileşmenin en önemli nedeni denilebilir. Türk halkının ciddi miktarda Döviz satması ve TL’ye sahip çıkması da bunun bir göstergesi.



Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin yüzde 5,80 artarak 89,12 değerini aldığını izliyoruz. Her ne kadar aylık olarak artsa da Temmuz ayı ön endeksine göre düşüş gösteren alt endeks Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’dir.  İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi aylık yüzde 34,63 artarak 55,52 değerini almıştır. Temmuz ayında Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi 63,39 değerini almıştı.
 
Sonuç olarak, ülkemizde yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen Tüketici Güveninin arttığını izliyoruz. Bu güvenin korunabilmesi, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönem seyrine ilişkin çok pozitif bir gelişme olacaktır. Tüketici güvenindeki artış temelde mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerdeki iyileşmeden kaynaklanıyor. Veriler, kısa vadede tüketim eğilimindeki artışta bir yavaşlamaya işaret ediyor.