Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye tahvillerindeki milyarlarca dolarlık yatırım, Moody's Investor Service'nin ülke notunu açıklamasını bekliyor.

Başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'nin ülke notunu değerlendirmeye alan Moody's'in mevcut Türkiye notu yatırım yapılabilir seviye olan Baa3 seviyesinde bulunuyor. Moody's tarafından gelecek açıklamanın Cuma günü gerçekleştirilmesi beklenirken, türev ürün traderları spekülasyona başlamış bulunuyor.

Not indirimine gidilmesi durumunda Moody's, Türkiye'nin notunu “yatırım yapılamaz” seviyesine çekerek S&P Global Ratings'e katılmış olacak. Bu durumda ülke tahvilleri, düşük riskli varlık arayışında olan yabancı yatırımcılar için bir seçenek olmaktan çıkacak.

Beklentilere paralel bir şekilde değişikliğe gidilmeyerek not indirimi olmaması durumunda ise Moody's, ekonominin siyasi risklere karşı dayanıklı olduğunu ve güven ile büyümenin istikrarını koruduğunu vurgulayacak.

Londra'da Commerzbank AG kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, not indirimine gidilmemesi durumunda Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanarak 2.85 seviyesine kadar geri çekilebileceğini, kararın ertelenmesi durumunda ise 2.95 seviyesine kadar güçlenebileceğini ifade etti.