Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve saatlik ücretler verileri piyasalar tarafından da yakından izleniyor. Özellikle saatlik ücretlerin önemine dikkat çekilirken beklentilerin üzerinde bir verinin dolar için pozitif olacağı belirtiliyor.

Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede istihdam rakamında yukarı yönlü çok büyük bir sürpriz beklemediğini söyledi.

Hatipoğlu "180-210 bin arasındaki veri seti iyi algılanır ama çok büyük piyasa tepkisine sebep olmaz. Saatlik ücretlerin ise %0.2 artması bekleniyor. Bu veride daha iyi bir performans olabilir, bu durum ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının yolunu açabilir." dedi.  

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş Bloomberg HT'ye tarım dışı istihdamda mayıstan beri karışık veriler geldiğini hatırlatarak "Asıl önemli olan isşizlik verisi, burada %4.9'dan %4.8'e doğru düşüş olabilir. İşsizlik oranı kötü gelirse bu durum piyasada dengeleri bozabilir" yorumunu yaptı.

"DOLAR İÇİN POZİTİF OLUR"

AK Yatırım'dan Okan Ertem de mail yoluyla yaptığı değerlendirmede saatlik ücretler verisine dikkat çekerek verinin beklentiyi aşmasının dolar için pozitif olacağını belirtti.

Ertem "Ortalama saatlik ücretler verisinde Temmuz ayında %0,2 artış beklenirken, takvim etkisi ve (çalışılan gün sayısının az olması nedeniyle) ücretlerde artan trend göz önüne alındığında beklentilerin üzerinde bir veriyle karşılaşma olasılığı bulunuyor. Böyle bir senaryoda USD pozitif, hisse senetleri hafif negatif bir etki görülebilir"  değerlendirmesini yaptı.

Ertem, Fed’in Eylül veya Aralık ayında faiz artırımından söz edebilmek için bu ay ve Ağustos ayı tarım dışı istihdam verilerinde beklentilerin üzerinde bir sonuç elde edilmesi gerekebileceğini belirtti.

ABD'de tarım dışı istihdam Hazitan'da 287 binle son 8 ayın en büyük artışını kaydetmiş, işsizlik oranı ise yüzde 4.9'a yükselmişti. Temmuz ayı istihdam verisinin 180 bin artması, ortalama saatlik ücretlerin ise %0.1'den %0.2'ye yükselmesi bekleniyor.