Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam verisi Temmuz ayında beklentiden güçlü artarken ücretler de yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, tarım dışı istihdam 255 bin arttı. İşsizlik oranı ise %4.9 oldu. Beklenti %4.8'di.  

Bloomberg'in anketine katılan uzmanların beklentisi 180 bindi. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0.3 ile %0.2'lik beklentinin üzerinde, yıllık %2.6 ile beklentiye paralel arttı. İşgücüne katılım oranı %62.7'den %62.8'e yükseldi. 

Mayıs ayına ilişkin veri 11 binden 24 bine, Haziran ayı verisi ise 287 binden 292 bine yukarı yönlü revize edildi.
ABD'de Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdam verisi de temmuzda 179 binlik artışla beklentinin üstünde gerçekleşmişti.

Fed yetkilileri geçen haftaki toplantıda faizleri değiştirmemiş ve istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini belirtmişti. Bugünkü veriyle beraber, ABD Merkez Bankası 20-21 Eylül'deki toplantısında faiz artış olasılığını masada tutabilir.

Barclays'te şef ekonomist olan Michael Gapen, "Güçlü istihdam piyasası, hanehalkının iyi durumda olacağı ve gelirlerin de iyi olacağına işaret ediyor" dedi. Gapen istihdam piyasasının güçlü kalması durumunda Fed'in Eylül'de faiz artırabileceğini belirtti.