Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD istihdam artışının dirençli olmaya devam ettiği işaratleri ve teknoloji şirketlerinin en iyi kar sezonlarından birini geçirmesi Nasdaq Bileşik Endeksi bir yılda ilk defa rekor seviyede kapatarak, S&P 500 Endeksi'nin tüm zamanların zirvesine yükselişine katıldı.

Endeksteki hisse senetleri dokuzuncu günde sekizinci defa ralli kaydetti ve Kasım'dan beri en uzun serisi olan arka arkaya altıncı haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Bir ay önce şirketler gelir açıklamalarını yapmaya başladıklarından beri, EBay Inc.'den Seagate Technology Plc and Biogen Inc. ve Biogen Inc.'ye, şirketler yüzde 20'den fazla sıçrama yaptı.

Nasdaq'ın bugünküy yükselişiyle birlikte, geçtiğimiz yaz küresel hisse senetlerinde sert düşüşlere sebep olan satış dalgasından sonra ABD'nin son önemli endeksi de eski seviyesine dönmüş oldu.

Nasdaq Bileşik Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1.1 yükselerek 5,221.12 puana ilerledi ve iki puanla bir önceki rekorunun üzerine çıkmış oldu. S&P 500 ise yüzde 0.9 yükselerek 2,182.64 puana ilerledi ve arka arkaya üçüncü kazancını kaydetti.

Traderlar, geçtiğimiz hafta beklentilerden düşük gelen ABD büyümesinin ve dünkü İngiltere Merkez Bankası faiz indiriminin ardından, faiz artırımı beklentilerini düşürmüştü. İstihdam verisinin ardından ise, faiz artırımına yarı yarıya verilen şans Kasım 2017'den Mart 2017'ye çekildi. Gelecek ayki faiz artırım olasılığı ise dün yüzde 18 olurken, veri sonrası yüzde 26'ya yükseldi.

New Jersey merkezli Stifel, Nicolaus & Co.'dan Chad Morganlander, "Rakamlar ekonominin sağlam olduğunu gösteriyor ve piyasanın yukarı yönlü tepkisi tahmin edilebilir." dedi ve "Fed büyük olasılıkla faizleri yükseltecektir ancak seçimlerden önce değil. BOJ ve BOE para politikaları şu an Fed'in işini yapıyor bu da Fed'e biraz kaçış yolu veriyor." diye konuştu.