Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut alımlarında faiz oranlarının yıllık 9'a doğru çekilmesi yönündeki çağrısının, bugün yaptıkları toplantıda gündeme geldiğini belirterek, "Bu konuda ülkeye sahip çıkan bankalarımızın öncülük yapmasında fayda var. Bunları hep beraber takip edeceğiz. Bankaların da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz." dedi.

Sektörde faaliyet gösteren en büyük bankalar ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) yöneticileri, bugün Akben başkanlığında İstanbul'da bir araya geldi.

Akben, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörle yaptıkları görüşmenin son derece olumlu geçtiğini söyledi.

Toplantıda, "kredilerin geri çağrılması, finansal saldırı, yazılım patlatma, yeni kredi verme, bilanço dönemi, genel durum, rasyolar, şube kapatma, işten çıkarmalar, KOBİ kredileri, bireysel krediler, mevduat kapma yarışı ve fırsatçılık" başlıklarının görüşüldüğü bilgisini veren Akben, ayrıca faiz oranları ile taksit konusunun da masaya yatırıldığını dile getirdi.

Akben, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen, şu faiz oranlarını yıllık şöyle 9'a doğru çekiversinler" şeklindeki çağrısının da toplantıda gündeme geldiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu konudaki beklentilerimizi kendilerine ilettik. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kaç aydan beri faiz indiriyor. Ülkemizde büyümenin sürdürülebilmesi için faizlerde aşağı yönlü bir hareketin olması gerekiyor. Bu faizlerle büyüme hedeflerine ulaşmamız zorlaştı. Darbe girişiminde insanımızın ülkeye nasıl sahip çıktığını gördük. Bankacılar da bu ülkenin insanı ve onlar da ülkeye sahip çıkacaklarını söylediler. Bu ortamda daha fazla kar etme hesabı yapma lüksümüz yok. Tabii toplantıya gelen arkadaşlar, bunları yetkili organlarında görüşecekler. Bu konuda ülkeye sahip çıkan bankalarımızın öncülük yapmasında fayda var. Bunları hep beraber takip edeceğiz. Bankaların da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz."

 


AA