Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD Temmuz ayı istihdam büyümesinin, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığını desteklemesinin ardından yükselerek, euro karşısında bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine geldi.

ABD para birimi, ABD Çalışma Bakanlığı'nın Temmuz ayında 255,000 istihdam artışı açıklamasının ardından önemli para birimleri karşısında yükselerek, euro karşısında Haziran'dan beri en büyük haftalık kazancına yöneldi. Bloomberg'in istihdam verisi medyan tahmini ise 180,000'di.

Dünyanın en büyük ekonomisinin güçlendiği yönündeki kanıtlar, ABD para politikasının, büyümeyi desteklemek için teşvik açıklayan Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası politikalarından daha da sapma beklentilerini canlandırarak, bu yıl yüzde 4 düşen doların sıçramasına yardımcı olabilir.

New York merkezli Charles Schwab & Co.'dan Kathy Jones, "Dolarda uzun vadeli yükseliş pozisyonumuzu koruyoruz." dedi ve "İstihdam rakamı bizi faiz artırımına ve politika ayrılıklarına doğru biraz daha itiyor." diye görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para birimi karşısındaki durumunu takip eden Bloomberg Dolar Spot endeksi, New York'ta saat 13:00 itibariyle yüzde 0.4 yükseldi. Dolar yüzde 0.4 yükselerek euro başına 1.1087 olurken, yüzde 0.6 yükselerek de yen başına 101.79 seviyesine geldi. Euro karşısında haftalık yüzde 0.8 yükselen dolar, Brexit haftasından beri en sert rallisine yöneldi.