Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbetleri, bugün İstanbul Yenikapı Meydanı’ndaki buluşma ile taçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM’deki 3 partinin liderleri ile 3 milyonu aşkın vatandaş, bugün İstanbul Yenikapı’da "Darbelere karşı demokrasi ve milli irade" diyor. Mitingin başlamasına saatler kala alan dolarken, liderler, sanatçılar ve sporcular da alana geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin birlikte katılacağı ilk miting olma özelliğine sahip "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için tüm hazırlıklar tamamlandı.

KOŞARAK GELDİLER

Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne vatandaşlar gelmeye devam ediyor. Mitinge saatler olmasına rağmen alan gelen vatandaşlar, kürsüye yakın bölgelerde yer kapabilmek için koşarak alana girdi.

Bu kapsamda bu tarihi güne tanıklık etmek isteyen vatandaşlar aşırı sıcağa rağmen öğlen saatlerinde mitingin yapılacağı alana akın etmeye başladı. Meydana çıkan yolların trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları, üzerilerinde Türk bayraklı tişörtlerle alana yürüyerek gidiyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar da aynı atmosferde deniz yoluyla alana geliyor. Bundan dolayı da alanın çevresi kırmızı-beyaz insan selini andırıyor. Bazı vatandaşların Doğu Türkistan, Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin bayraklarını taşıdığı görülüyor.

Sabah saatlerinden itibaren miting alanına giden vatandaşlar, güvenlik kontrolünden geçirilerek alana girdi. İçeri giren vatandaşların, sahneye yakın bölgelerden yer bulabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Koşarak alana giren vatandaşlar, ön kısımlara doğru ilerledi.

CUMHURBAŞKANI'NDAN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Yenikapı'daki miting için çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17.10'da helikopterle miting alanına geldi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM MİTİNG ALANINDA

Miting alanına siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda isim gelmeye başladı. Başbakan Binali Yıldırım, 16:57 sularında Yenikapı'ya helikopterle geldi. Binali Yıldırım'ın yanı sıra birçok AK Partili isim de alana gelirken Ahmet Davutoğlu da miting alanında yer aldı.

ABDULLAH GÜL İLE ORG. HULUSİ AKAR BİRLİKTE GELDİ

Yenikapı'daki miting alanına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez de tören alanına geldi. 

KILIÇDAROĞLU 16.30'DA İSTANBUL'A GELDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler mitingine katılmak için saat 16.30 sıralarında İstanbul'a geldi. Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'ndan miting alanına gitmek için hareket etti.

BAHÇELİ KARAYOLUYLA İSTANBUL'A GELDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne katılmak üzere kara yoluyla İstanbul'a geldi. Çamlıca turnikelerde bir grup partili tarafından karşılanan Bahçeli, aracından inerek vatandaşları selamladı. Bahçeli'nin aracında Neşet Ertaş'ın "Ah Yalan Dünya" parçasının çaldığı duyuldu. Bahçeli daha sonra alana geçmek için yola çıktı.

ŞEHİTLER UNUTULMADI

Bu arada, FETÖ'nün darbe girişimi esnasında şehit olan vatandaşlar da unutulmadı. Sahnenin sol tarafında basın için kurulan platformun arka kısmına asılı, üzerinde darbe girişimi esnasında şehit olanların isimleri ve "Vatan size minnettardır" yazan dev pankart dikkat çekiyor.

15 BİN POLİS, 6 ARAMA NOKTASI

Demokrasi ve Şehitler mitingi için yoğun güvenlik önlemleri de alındı. 15 bin polisin görev yaptığı alan çevresinde 6 adet arama noktası kuruldu. Mitinge gelen vatandaşlar, polisler tarafından tek tek arandı.

Miting alanına kurulan 60 metrelik sahnenin iki tarafına Türk bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev posterleri asıldı. Sesin tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon Watt'lık ses sistemiyle çeşitli marşlar çalınıyor.

YENİKAPI AÇIKLARINDA SAVAŞ GEMİLERİ

Yenikapı miting alanını vatandaşlar tarafından doldurulurken denizde de savaş gemilerinin yer alması dikkat çekti. Saat 13:00'den itibaren Deniz Kuvvetleri'ne bağlı savaş gemileri Yenikapı açıklarında görüldü. Gemilerin güvenlik gerekçesiyle bölgede bulundukları öğrenildi.

KONUŞMA SIRASI BELLİ OLDU

Mitingde ilk önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşacak. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Binali Yıldırım toplananlara hitap edecek. Son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkacak.

'TÜRK BAYRAĞI DIŞINDA BAŞKA BAYRAK KULLANILMAMASI' YÖNÜNDE UYARI ANONSLARI

Mitinge katılanlara kürsüden anonslarla, Türk bayrağı dışında başka bayrak açmamaları, Döviz ve flama taşımamaları uyarısında bulunuldu. Alandaki görevlilerden kurallara aykırı bayrak ve flamaların toplanması istendi. Arama yapan görevlilere arama noktasından geçişlerde Türk bayrağı dışındaki bayrak flama ve dövizlere izin verilmemesi istendi. Miting alanında Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, hatta özgür Suriye Ordusu'nun bayrağını taşıyanlar olması dikkat çekti.

YURTDIŞINDAN GELENLER VAR 

* Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle bugün saat 17.00’de başlayacak dev miting için yüzlerce kişinin görev aldığı hazırlıklar dün geç saatlere kadar sürdü.

* 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybedenleri temsilen 239 kişiden oluşan mehter takımı dün son provasını miting alanında yaptı. 

* Yabancı konuk ve gazeteciler için İBB’nin akıllı uygulaması ile farklı dillerde cep telefonları üzerinden online olarak simultane çeviri hizmeti verilecek.

* Diğer illerin yanı sıra Avrupa’da yaşayan gurbetçilerden de mitinge katılmak üzere gelenler oldu, uçak rezervasyonlarında artış yaşandı. 

* CHP, bugün saat 15.00’te CHP İstanbul İl Merkezi önünde oluşturulacak kortejle Şişhane’den Yenikapı’ya yürüyecekti. Ancak, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, emniyet yetkililerinin uyarıları doğrultusunda Şişhane’den miting alanına gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüşün iptal edildiğini açıkladı. Canpolat miting için geniş bir katılım organizasyonu yaptıklarını ifade ederek, "Binlerce partilimiz Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle Yenikapı’da olacak" diye konuştu.

* Mitinge 3 milyonu aşkın katılımcı bekleniyor. 15 bin polis görev alacak. Karadan otobüsler, denizden de tekne ve vapurlarla ulaşılacak alanda 2.5 milyon sopalı Türk bayrağı dağıtılacak.

* Miting dolayısıyla bazı yollar saat 07.00’den etkinlik bitimine kadar kapalı olacak.

* 102 adet kara ambulansı, 1 adet deniz ambulansı görev yapacak. Ayrıca helikopter ambulans hazır olacak. 728 sağlık personeli görev yapacak. 120 adet itfaiye aracı alanda görev alacak.

* Karayolu ile gelenler için Kazlıçeşme, Marmaray’dan gelenler için Marmaray yönünde, deniz yolu ile gelenler için deniz tarafında olmak üzere 3 ana giriş kapısı olacak. Ayrıca protokol, basın ve engelliler için 3 nokta daha oluşturulacak.

3 LİDER MEYDANDA BİRLİK MESAJI VERECEK

‘TEK YÜREK OLALIM’

Başbakan Binali Yıldırım, Yenikapı’daki konuşmasında siyasi parti ya da dünya görüşü ayrımı gözetmeksizin birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğine vurgu yapacak. Yıldırım, “Farklı düşüncelerimiz, birbirine zıt dünya görüşlerimiz olabilir. Bu süreçte bunları görmeyelim. Bugün ayrışma değil, kucaklaşma günü. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmayalım” diyecek. Yıldırım, “Gün birlik günüdür, gün beraber olma günüdür” sözleri ile katılımları nedeniyle CHP ve MHP liderlerine teşekkür edecek. Başbakan, OHAL sürecinde muhalefetin eleştirilerini, hassasiyetlerini, düşüncelerini dikkate alacaklarını kaydedecek. Yıldırım, dün sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıda da “Tek ses, tek nefes, tek yürek olalım” dedi. 

NÂZIM İLE BİTİRECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin parlamenter sistemi hedef aldığına dikkat çekecek, parlamenter sistemi güçlendirecek demokratik adımların atılmasını isteyecek. Kılıçdaroğlu’nun, Cumhuriyet’in kurucu ayarlarına dönülmesinin önemine işaret ederek, “Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. Devlette yükselmenin yolu bir cemaate, bir partiye üye olmaktan geçmemelidir” uyarılarını dile getireceği öğrenildi. Siyasetteki yakınlaşmaya değinecek olan CHP Lideri, barış ve kardeşlik ikliminin oluşması, kamplaşma ve kutuplaşmanın sona ermesi için parti ayırımı yapılmadan liderler arasında “diyalog kapısı”nın açık tutulmasını isteyecek. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını, Nâzım Hikmet’in “Davet” şiiri ile bitirmesi bekleniyor

GÜÇLÜ ORDU VURGUSU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yenikapı davetini muhalefetten ilk kabul eden lider olmuştu. Bahçeli, bugün Yenikapı’da yapacağı konuşmada, darbe girişimine karşı devletin ve milletin birlik ve beraberliğini gösterdiğine, parti olarak bu yöndeki mücadelerde hükümetin yanında olduklarına vurgu yapacak. Türkiye’nin, teröristlere bırakılacak bir ülke olmadığını belirtecek ve “güçlü ordu”nun altını çizecek olan MHP Lideri’nin mesajlarının “dosta güven, düşmana korku salmaya” yönelik olacağı belirtiliyor. Siyasette birlik, millette kaynaşmanın önemine işaret edecek olan Bahçeli, milletin yaraları sarılırken suçlularla suçsuzların ayırt edilmesi konusunda da uyarıda bulunacak.

HT

(17:20'de güncellendi)