Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, güçlü çıkan ABD istihdam verisi sonrası yendeki zayıflamanın Japonya'nın ihracatçı şirketlerini desteklemesi ile birlikte yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:00'da 136.04 seviyesine çıktı. Japonya'da Topix Endeksi, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamın 255,000 artışla Bloomberg'in anketine katılan 89 ekonomistin yümünün tahmininden daha iyi çıkmasının ardından yüzde 1.1 yükseldi. Yen dolar karşısında Cuma günü güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin azalması ile yüzde 0.6 düşükten sonra bugün yüzde 0.3 daha zayıflayarak 102.08 seviyesine geldi.

Tokyo'da Nomura Holdings Inc. Masaaki Yamaguchi, "ABD istihdam verisinden dolayı ortaya çıkan belirsizlik, geçen hafta hisse senetlerinde görülen zayıflığın bir nedeniydi," dedi ve "Sonuçların hem 200,000'in hem de beklentilerin üzerinde çıkması ile birlikte, piyasalraın pozitif tepki vermesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse senetleri, Japonya'da mali teşvik paketinin yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının ardından geçen hafta durdurduğu rallisine yeniden başlıyor. Bölge hisse sentlerinin gösterge endeksi, merkez bankalaraının parasal genişlemeyi artırmaları ve işgücü piyasası, perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin ABD ekonomisine olan güveni güçlendirmesi ile birlikte, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının sarsıntısını üzerinden attı ve Şubat ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 21 yükseldi.

Ancak Asya hisse senetleri oldukça dalgalı bir seyir izliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2016 yılında yüzde 3.2 yükselirken, Japonya'da Topix Endeksi, Şanghay hisse senetlerinin gösterge endeksi gibi yüzde 16 düştü.

Güney Kore'de Kospi Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.