Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo merkezli DIAM Co. para yöneticisi Kaoru Sekiai'ye göre, Japonya'da emeklilik fonu müşterileri için ABD hazine tahvilleri alarak istikrarlı getiriler elde etmek basitti.

Japonya'da yen cinsinden hazine tahvilleri gibi düşük riskli seçeneklerle kıyaslandığında, ABD hazine tahvilleri uzun bir süredir en yüksek faizi veriyordu. ABD tahvilleri bu anlamada, uluslararası yatırım yapan kurumlarda yaygın bir uygulama olan dolardaki dalgalanmalar karşısında hedge maliyeti eklendiğinde bile avantajlı olmaya devam ediyordu.

Sekiai, “Uzun zamandır üzerinde fazla düşünülmesi gerekmeyen bir durumdu” dedi.

Bununla birlikte bu durum artık geçmişte kaldı. Geçtiğimiz ay, ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi küresel finans krizinden bu yana ilk kez, ABD Doları'ndaki dalgalanmalara karşı korunmanın maliyetini de üstlenen Japon yatırımcıları için negatif oldu. ABD hazine tahvillerinde tarihte ilk kez sıfırın altındaki getirilere hapsolan euro cinsinden yatırım yapanlar için ise durum daha kötü.

ABD tahvilleri, Japonya ve Avrupa'da eksi faizlerden ABD tahvillerine sığınan yatırımcıların uzun bir süredir içinde bulunduğu durumun neredeyse bir illüzyon olduğunu gösteriyor.