Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyelerinin bir kısmı parasal genişlemenin sınırsız olması gerektiğini savunurken, diğer bir kesim de bankanın yapabileceği kadarını yaptığını savunuyor.

Banka yöneticileri arasındaki bu tartışmalar BOJ'un fiyat artışlarının görülmediği ve ekonomik zayıflığın yaşandığı bir dönemde gittikçe azalan politika araçlarıyla beraber geçirdiği zorluğu ortaya koyuyor.

Bankanın Temmuz toplantısında tartışılanların özetlendiği bir raporda üyelerden bir tanesinin, "Banka parasal genişlemenin sınırları ve yan etkileri olduğu görüşünü reddetmeli. Eğer Japon hükümet tahvillerinin alımına yönelik bir sınırlama getirilirse bu ihraç edilen Japon hükümet tahvillerinin tamamına olur" dediği görüldü.

Bir başka üye ise, "Bankanın yüzde 2'lik fiyat istikrarı hedefine mümkün olan en kısa zamanda nasıl ulaşabileceği perspektifiyle neler yapılabileceğine dair kapsamlı bir değerlendirme yapması lazım" dedi. Japonya Merkez Bankası 28-29 Temmuz'da gerçekleştirdiği toplantıda hükümet ve piyasalar tarafından daha cesur kararlar alması için yapılan baskılara boyun eğerek ETF alımlarını iki katına çıkarsa da bu önlem piyasaların beklentilerinin altında aldı.

BOJ Eylül ayında yapacağı toplantıda negatif faiz oranlarının bazı banka mevduatları üzerindeki etkisini ve devasa varlık alım programını gözden geçireceğini belirterek, parasal genişleme programına yönelik bir güncellemenin yolda olabileceği sinyalini verdi.

Toplantı özetlerine göre bir başka üye de, "ETF alımlarında bir artış, parasal genişlemenin sınırlarına ulaştığını net bir şekilde gösterir. Bununla beraber bu adım, parasal genişlemenin kademeli bir artış şeklinde algılanmasına neden olabilir ve bu da sonsuza dek daha fazla genişleme yapılması beklentisini doğurabilir" dedi.

Temmuz toplantısı özetlerinde, BOJ'un şu anki parasal genişleme programını gözden geçirmesi sonucu tam olarak ne gibi yeniliklerin yapılabileceği konusunda fikir verilmedi.

HT