Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıları Stoxx Europe 600 Endeksi'ni üç haftayı aşkın sürenin en büyük üç günlük yükselişine götüren kazançları değerlendirmesiyle hafif değişti.

Barclays Plc.'nin yüzde 3.6 yükselmesiyle birlikte bankacılık göstergesi hisse senedi endeksindeki en iyi performanslardan birini sergiledi. Antofagasta Plc ve BHP Billiton Ltd. emtia fiyatlarının artmasıyla en az yüzde 3.3 yükselerek, madencilik hisselerini yukarı çekti. Allianz SE yüzde 3 yükselerek, sigortacılıktaki kazançları hızlandırdı. Sağlık hizmetleri şirketleri göstergesi endeksteki en büyük kayıpları kaydetti.

Stoxx 600, yüzde 0.5 kadar yükseldikten sonra, Londra'da yüzde 0.1'den yükseliş kaydederek 341.53 puana geldi. Hisse senetleri, Cuma günü ABD istihdam verisnin beklentileri aşmasıyla sıçramıştı. İngiltere Merkez Bankası'nın ekonominin Brexit'in yansımalarıyla başa çıkabilmesine yardımcı olması için açıkladığı yeni teşvik paketi de hisse senetlerini destekledi.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti Allan von Mehren, "Geçtiğimiz ay piyasa performansı oldukça iyiydi ve Cuma günü de istihdam raporunun ardından çok iyi bir ralli geçirdik. Bu yüzden biraz kar realizasyonu olacakır." dedi ve "Avrupa ekonomisinin tehlikede olmadığı yönünde daha fazla doğrulama ve İngiltere Merkez Bankası'ndan daha fazla pozitif destek görürsek, bu seviyeleri kırabilirz ancak biraz zaman alabilir." diye görüş bildirdi.

Merkez bankalarının ekonomik büyümeyi korumak ve Brexit'in yansımalarını kısıtlamak için gereken her şeyi yapacakları yönündeki iyimserlik hafif işlem hacmine rağmen piyasaları yukarı yönde etkiledi. Stoxx 600'de el değiştiren hisse senetlerinin sayısı 30 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı. Almanya'nın DAX Endeksi, sanayi üretiminin Haziran ayında beklentilerden daha fazla artmasıyla, yüzde 0.7 yükseldi. Ayrıca endeks, Commerzbank ve Deutsche Bank AG'nin en az yüzde 2.8'lik kazançlarıyla destek buldu.