Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası (RBI) politika faizini piyasa beklentisi dahilinde değiştirmeyerek yüzde 6.5 seviyesinde bıraktı. Görev süresi 4 Eylül'de sona eren RBI Başkanı Rajan son toplantısında gıda fiyatlarının enflasyonu yukarı yönlü baskıladığını öne sürerek politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı.

RBI'nin politika faizi olarak kullandığı repo faizi 5 yılın düşük seviyesi olan yüzde 6.50'de sabit bırakıldı. Bloomberg'in derlediği ankete katılan 29 ekonomistten 27'si faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemiyordu. 2 ekonomist ise politika faizinin yüzde 6.25'e düşürüleceğini tahmin ediyordu.

RBI'den yapılan açıklamada, muson yağmurları, devlet memurlarının ücretlerine yapılan zam ve RBI'nin genişlemeci para politikası duruşu büyümeyi desteklerken, "Mart 2017 itibariyle yüzde 5 seviyesinde olan enflasyon hedefine yönelik riskler yukarı yönlü olmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Merkez Bankası açısından, politika hamlesi için alan açılmasını beklerken, bu noktada repo oranını değiştirmemek uygundur" denildi.

4 Eylül'de görevini bırakarak akademik kariyerine geri dönecek olan Rajan, henüz ismi açıklanmayan varisini enflasyonla mücadeleye devam etmesi yönünde telkinde bulundu. RBI'nin yeni başkanı, muson yağmurlarının yeniden canlanmasıyla Hindistan'ın kötüleşen küresel ekonomik görünüm içerisinde Malezya ve Avustralya gibi parasal genişlemeye gidip gidemeyeceğini değerlendirecek.