Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

Tüm dünyada tahviller, merkez bankalarının büyümeyi desteklemeye yönelik taahhütleri ve düşük enflasyon görünümü ile birlikte değer kazandı. Hisse senetlerinin tahvillerle birlikte yükselmesiyle ve risk göstergesinin merkez bankalarının faiz oranlarını kontrol altında tutacağı işaretleriyle yedi ayın düşüğüne gerilemesiyle, sakinlik hissi piyasalara geri döndü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi hisse senetleri kazaçlarını dördüncü güne taşıdı, Alman hisse senetleri, Şubat düşüğünden yüzde 22 ralli yaptıktan sonra boğa piyasasına girdi ve S&P 500 yeni rekoruna doğru yöneldi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın para politikasını daha fazla genişletilebileceğini söylemesinin ardından Mayıs'tan beri en uzun kayıplarını kaydetti ve 16 önemli para karşısında değer kaybetti.

İngiltere'nin 10 ve 30 yıllık tahvilleri, BOE'nin genişleyen parasal genişleme programının ikinci alım gününde belirlenen hedefe ulaşılması için yeterli tahvil almakta başarısız olmasıyla, tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Emtia değer kaybetti.

Dünya piyasaları, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi hareketlendirmek için teşvik açıklamaları yaparken, traderların Fed'in faizleri kademeli artıracağına olan güveninin yükselmesiyle, düşük seviyede stres gördü.

Frankfurt ve Londra'dan Tokyo'ya ve de ötesine, politika yapıcılar ya borçlanma maliyetlerini düşürüyor, ya büyük miktarda varlık alım programları açıklıyor ya da ikisini de yapıyor. BOE tahvil alımına dün devam ederken, Hindistan merkez bankasının başkanı Raghuram Rajan, politika duruşunun genişlemeci olarak devam ettiğini belirtirken, analistler Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantıda faiz indirimine gitmesini bekliyorlar.

MSCI'nın küresel hisseler endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.5 yükselerek, bu yılın en yüksek seviyesinde işlem gördü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 2.5 tırmandı. S&P 500 ise sadece yüzde 0.1'den az yükseldi. 

Bloomberg Bond Trader verisine göre, ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri 5 baz puan düşerek yüzde 1.54'e geldi. 

Pound yüzde 0.3 düşerek 1.3006 seviyesine geldi. İngiliz para birimi gün içinde dolar karşısında 1.30 seviyesinin altına düşmüştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

(23:15'te güncellendi)