Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL
Odeabank'tan yapılan açıklamaya göre banka döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve küresel piyasalardaki belirsizliğin yarattığı ekonomik durgunluğa karşın 2016 yılının ikinci çeyreğinde net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 196 artırarak 60,3 milyon TL'ye çıkarttı.

Bu yılın ikinci çeyreğinde Odeabank'ın aktifleri 31 milyar TL'ye yükselirken, mevduatları 24,3 milyar TL, toplam kredileri ise 21,9 milyar TL'ye ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Odeabank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçların, bankanın performans göstergelerindeki hızlı ve karlı büyümeyi ortaya koyduğunu belirtti.

Çok genç ve sıfırdan kurulmuş bir banka olarak yüksek seviyedeki yatırım harcamaları ve ekonomik belirsizliklere karşın kârlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerine işaret eden Özkaya, şunları kaydetti:

"Yılın ikinci çeyreğinde elde etmiş olduğumuz finansal başarılar müşterilerimizin bize duymuş olduğu güvenin sonucudur. Türk bankacılık sektörünün ikinci çeyrek performansına baktığımızda, sektördeki büyüme eğilimi halen ılımlı bir şekilde yavaşlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık verilerine göre, 2016 mart sonunda yüzde 14,2 olan kredilerin yıllık büyüme hızı haziran sonunda yüzde 12,3 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde mevduatların büyüme hızı da yüzde 14,2'den yüzde 12,3'e geriledi. Böylece mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 118,6'dan yüzde 119,7'ye yükseldi. Bu dönemde takibe düşen alacakların toplam kredilere oranı yüzde 3,28'den yüzde 3,30'a hafif yükseldi."




-"Yapısal reformlarla sermaye akımları kalıcı olarak canlanacak"




Özkaya, bankacılık sektörü kârlılığının ikinci çeyrekte daha iyi bir görünüme sahip olduğunu, BDDK verilerine göre sektörün 6 aylık kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 artışla 19 milyar TL düzeyinde gerçekleştiğini anımsattı.

Finansal piyasalarda görülen toparlanmanın reel ekonomiye yansımaya başlaması ile önümüzdeki günlerde bankacılık sektörünün büyüme ve karlılık performansının daha da iyileşeceğine işaret eden Özkaya, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2013 yılının ortasından beri Türkiye ekonomisinde ana sorunun yatırımcı algısının kalıcı olarak iyileşememesinden kaynaklandığını düşünüyor ve bunun sonucu yüksek seyreden risk primleri nedeniyle olumlu küresel fiyat gelişmelerinin yurt içinde enflasyon ve dolayısıyla faizlere yeterince yansımamasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Bu bağlamda Türkiye'nin yeni bir hikayeye sahip olması açısından yapısal reformların hayata geçirilmesi halinde, ülkemize yönelik sermaye akımlarının kalıcı olarak canlanacağını ve finansal varlıklarımızın fiyatlarının da ekonomik temellerimizle uyumlu seviyelere gelebileceğini tahmin ediyoruz."

Özkaya, bankacılık sektörünün genç ve yenilikçi oyuncusu olarak, kişiye özel bankacılık hizmetleri, teknolojik yatırımları ve sayısı bin 577'ye ulaşan kaliteli insan kaynağı ile geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılı ikinci çeyreğinde de ulusal ve uluslararası alanda pek çok başarıya imza attıklarını ve ödüller aldıklarını aktardı.

Bunların içinde finansal başarılarının bir takdiri olarak, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi iki saygın ve prestijli kuruluşun, diğer yatırımcılarla birlikte Odeabank'a duydukları güven sonucu bankaya yaptıkları sermaye yatırımının kendileri için büyük önem taşıdığını ve kendilerini yüreklendirdiğini ifade eden Özkaya, "Bu sermaye artırımı ile Türkiye ekonomisinin gelişimine katkıda bulunacak altyapı yatırım ve projelerine kredi desteğimizi arttırma olanağı bulacağız. Bu özsermaye yatırımı aynı zamanda Türkiye'deki istihdamın yüzde 70'ini oluşturan ancak kredilerin sadece yüzde 30'undan faydalanabilen KOBİ'lere destek vermemizi sağlayacak." açıklamalarında bulundu.

AA