Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB'nin bugünkü zorunlu karşılık adımını Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'e değerlendiren Ekonomist Ali Ağaoğlu, kararın sürpriz olduğunu belirterek "Bu karara dair ilk algılamam bir sonraki toplantıda bir faiz indirimi gelmeyeceği yönünde oldu." dedi. Ağaoğlu enflasyondaki yükselişe dikkat çekerek "Merkez Bankası'nın bir kez daha indirim yapması zorlaşıyor. Merkez Bankası belki 25 baz puan daha faiz indirecek ama onun vereceği muhtemel hasarlara karşı bankaların likiditesini artırmaya çalışıyor." yorumunu yaptı.

"BANKALAR İÇİN POZİTİF"

Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Erol Gürcan ise Bloomberg HT'ye alınan kararın bankacılık sektörü açısından pozitif olduğunu söyledi.

Gürcan "Karar, bankaların elini bir miktar daha güçlendirecek..Bankalar daha önce zorunlu karşılık olarak bağlamak zorunda kaldıkları belli miktardaki likiditeyi piyasaya sunmuş olacak..

Piyasadaki ilk fiyatlamalarda özellikle Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası'nda haberin gelmesiyle hızlı hareket olduğunu gördük. Bu adım, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın niyet göstergesi olarak da yorumlanabilir. BDDK'dan da bireysel kredileri destekleyecek adımlar da görülüyor. Tüm bu gelişmeleri ele aldığımızda bundan sonra BDDK ve TCMB'den bankaları destekleyici büyük veya küçük ölçekli adımlar gelmesini bekleyebiliriz. Bu adımı bankacılık sektörü açısından pozitif değerlendiriyoruz" dedi.

ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklikler yapıldığını duyurdu.

Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indiren TCMB, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında Döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkanının ilk iki diliminde katsayıları 0,1 puan artırdı.