Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü görüşmenin iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından önem taşıdığını ifade etti.

Putin, "Türk-Rus ilişkilerinin tamamına yönelik yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Önceliğimiz krizden önceki döneme dönmek. Bu çok önemli bir hedeftir. İşbirliğinin tekrar canlandırılmasını ve inşa edilmesini istiyoruz ancak bunun için zamana ihtiyaç var. Bu konuda iş çevrelerinin de bize yardımcı olması çok önemli" dedi. Putin, Türkiye'ye yönelik daha önce alınan kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağını ifade etti.

İki ülke arasında üst düzeyli işbirliği mekanizmalarının canlandırılması konusunda anlaştıklarını bildiren Putin, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının sonbaharda, ÜDİK toplantısının da önümüzdeki yıl düzenleneceğini kaydetti.

Putin, iki ülkenin ilgili kurumlarına 2017 yılının ilk yarısında stratejik planlama toplantısı düzenlenmesi talimatı verildiğini belirterek, enerji, ticaret ve ekonomi alanlarındaki politik kararları görüştüklerini söyledi.

Rus turistlerin Türkiye'ye gitmesi konusunun da değerlendirildiğini aktaran Putin, "Türkiye'ye tur satış yasağı kaldırıldı. Turizmde kriz öncesi seviyesine ulaşmak için zaman gerekecek. Rus turistlerin güvenliğe dair garantiyi Türk tarafından aldık. charter seferlerin yakın zamanda yeniden başlatılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Türk-Rus işbirliği dünyada istikrara katkı sağlar"

Putin, her iki tarafın, bugünkü toplantılarla işbirliğini devam ettirmek istediğini gösterdiğini, bunun sadece bölgede değil dünyada istikrarının sağlanmasına yardımcı edeceğini vurguladı.

Türk heyetiyle uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduklarını, terörle mücadelede işbirliği yapma konusunda ortak bir anlayışa sahip olduklarını söyleyen Putin, görüşmede Suriye’de yaşanan krizin de ele alındığını bildirdi.

Putin, “Suriye krizinin çözümüne yönelik görüş ayrılıklarımız olduğu malum. Görüşmemizin bu kısmından sonra Dışişleri Bakanlıkları ve istihbarat birimlerinin katılımıyla krize çözüm yolu arama konusunda mutabık kaldık. (Suriye'de) demokratik çözümler ancak demokratik yollarla bulunur. Suriye krizinin çözümü konusunda hedefimiz aynı. Bu ortak yaklaşıma uygun çözümü bulmaya çalışacağız" dedi.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi

Ekonomik işbirliği konularını hiçbir zaman politize etmediklerini ifade den Putin, Güney Akım Projesi'nde gerekli izinlerin alındıktan sonra Bulgar hükümetin vazgeçtiğini, Rusya’nın bundan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Putin, Bulgar hükümetinin Güney Akım Projesi'ne geri dönmek istediğine dikkati çekerek, şimdi istek dışında hukuki bağlayıcılık istediklerini bildirdi. Türk Akımı'nı Güney Akımı'nın alternatifi olarak görmediklerini vurgulayan Putin, şöyle devam etti:

“Türkiye ve Avrupa ile doğalgaz işbirliğini geliştirecek bir proje olarak baktık. Türk Akımı'nın bir kısmı, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve artan ihtiyacını karşılamak için düşünüldü. Projenin bu kısmının gerçekleştirilmesi için hiçbir şüphemiz yok. En yakın zamanda gerçekleştirmeye başlayabiliriz. Projenin Avrupa'ya uzanacak ikinci kısmı, üçüncü ülkelerle görüşmelere bağlı. Avrupa Komisyonu ve projeye dahil diğer ülkelerle anlaşılması gerekiyor."

Putin, Türkiye’nin, yaşanan krize rağmen projenin inşası için gereken çalışmaları sürdürdüğünü dile getirdi.

İlişkilerin 24 kasım öncesine dönmesi

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin 24 Kasım'dan önceki düzeyine gelmesini istediklerini vurgulayan Putin, şöyle devam etti:

"İlişkilerin tam olarak inşa edilmesi konusuna gelince bunu istiyoruz, evet bunu yapacağız. Hayatımız hızlı gelişiyor ve bazı kısıtlamalara rağmen bazı gelişmeler oldu. İkili ilişkilerimizde bu ilişkileri yeniden inşa etmek için bu hususları dikkate almamız lazım. Hükümet düzeyinde karar aldık. 2016-2019 yıllarını kapsayan ticaret, ekonomi, kültürel ve sanayi işbirliği programı hazırlayacağız. Bu program en hızlı şekilde onaylanacak ve kabul edilecek."

Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılmasıyla ilgili bir takvimin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soruya Putin, "Vize konusunu çözmemiz lazım. Bunun ekonomik yansımaları var. Türk ortaklarımız bazı hususlara dikkatimizi çekti. Bunu ele alacağız" dedi.

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk heyetine ziyaret için teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Zor bir dönemden geçtik. Hepimiz bunu hissediyoruz. İnanıyoruz ki Türk ortaklarımız da bunu aşmak istiyor. İlişkilerimizi düzeltmek iki ülke halklarının da yararına olacaktır. Biz bunu yaparken sadece çıkarlardan değil Türk ve Rus halkların dostluklarından hareket ediyoruz."

AA