Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ağustos ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 15,38 artışla 94,42 değerini alarak 2013 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı.

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Tüketici Güven Endeksinde yukarı yönlü bir artış görmüştük. Ağustos ayının ilk yarısında bu eğilimin güçlenerek devam ettiğini izliyoruz. Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin mevcut kişisel finansal durum algısı bir önceki yılın aynı dönemine göre kötüleşiyor, buna karşın gerek kişisel finansal durum gerek Türkiye Ekonomisinin gelecek 12 aylık dönemine ilişkin beklentiler oldukça güçlü bir iyileşme gösteriyor.

15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesi ve sonrasında ülke genelinde yaşanan birlik ve beraberlik algısının artması bu iyileşmenin en önemli nedeni denilebilir. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin yüzde 28,59 gibi güçlü bir iyileşme göstererek 114,61 değerini aldığını görüyoruz. Bu endeks de Kasım 2015 döneminden sonra en yüksek değerine ulaşmış bulunuyor.








İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile Otomobil ve Konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi’nin de yüzde 17,92 oranında artarak 65,47 değerini aldığı izleniyor.  Bu endeks 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası gerileme göstermişti. Ağustos ayının ilk yarısında ise endeksin hızlı bir yükseliş gösterdiği izleniyor. Başta konut kredisi faiz oranlarında iniş olmak üzere iç talebi arttırmaya yönelik kredi kartlarına taksit sayısını yükseltme gibi politikaların tüketim eğilimini arttırmada önemli bir katkısı olduğu söylenebilir.

Sonuç olarak, 15 Temmuz sonrası, Türk halkının kişisel finansal durumunda bir olumsuzluk algılamasına rağmen geleceğe ilişkin beklentilerinde güçlü bir iyileşme olduğunu ve Ağustos ayı ön endeks sonuçlarına göre Tüketici Güveninin arttığını izliyoruz.