Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Devletle alakası, KİT'lerle alakası olmayan, Hazine garantisinin asla kullanılmayacağı, bütçeye yük olmayacak, kamu borçlarını kullanmayacak bir şirket kurmak amaçlanıyor." dedi.

Türkiye Varlık Fonu Kurulmasına ilişkin yasa teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine devam ediliyor.

Görüşmeler esnasında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurulacak Türkiye Varlık Fonu'nun kamu kurum ve kuruluşlarındaki her türlü nakit fazlasını ödünç ya da borç şeklinde alabileceğini söyledi.

Amaçlarının herhangi bir kamu kuruluşunun ellerindeki fazla paranın alınmasıyla ilgili bir şey olmadığını vurgulayan Bakan Zeybekci, "Örneğin; Hazine, bir yerde tahsis yapmış, turizm bölgesini tahsis yapmış, 30 yıllık gelire bağlamış ve her yıl düzenli aldığı gelir var. Hazine, 30 yıllık gelirini bu fono devrettiğinde, fon bu gelirin nakite çevrilmesini sağlayacak. Hazine, elindeki bu imtiyazı bu fono devredecek. Bu fon ayrıca borçlanabilecek." dedi.

Zeybekci, "Devletle alakası, KİT'lerle alakası olmayan, Hazine garantisinin asla kullanılmayacağı, bütçeye yük olmayacak, kamu borçlarını kullanmayacak bir şirket kurmak amaçlanıyor." diye konuştu.

Devlet ekonomilerinin iç borçlanmaya, ithalata dayalı büyümeye devam ederse şişen ekonominin 7-8 yıl arasında patlayacağını anlatan Zeybekci, kamu borç stokunu artıran büyük yatırımlara kaynak oluşturmak için yurt dışından kaynak ve imkan sağlaması gerektiğini, kurulacak fonla bu kaynak ve imkanın, proje satışıyla sağlanacağını kaydetti.

- "Uzman bir arkadaştan bilgi aldım"

Tasarıya ilişkin bilgi veren AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, konuya ilişkin uzman bir arkadaşından bilgi aldığını ve kurulacak fona benzer dünyada çok sayıda örnek olduğunu söyledi.

Savaş'ın sözleri üzerine MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Darbe girişiminin enişteden öğrenildiği bir ülkede konuyla ilgili bilgilendirmenin de bir arkadaştan alınması normal" ifadesini kullandı.

MHP'li Usta, tasarıda kurulacak fonun statüsünün, kamu sistemi içerisinde yerinin belirtilmediğini öne sürdü.

- "Yenikapı ruhuyla sizi çağırmadık diyelim"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuşmasının bir bölümünde MHP'li Usta'ya konuya ilişkin açıklama yaptığını söylediğini anımsatarak, açıklamanın özel mi yoksa bir toplantıda mı yapıldığını, toplantı olduysa HDP'li kimin katıldığını sordu?

Komisyon Başkanı Bilgiç de görüşmenin özel olmadığını, kendi odasında Bakan Zeybekci ve Usta'nın rastlaştığında gerçekleştiğini belirtti. Bilgiç, geçen hafta da AK Parti, CHP ve MHP'li komisyon üyelerine Hazine ve Merkez Bankası bürokratlarının tasarıya ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

HDP'li Paylan da geçen hafta komisyon toplantılarının hepsine katıldığını ancak bilgilendirme toplantısından haberi olmadığını kaydetti.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Bilgiç, "Yenikapı ruhuyla sizi çağırmadık diyelim, ne diyelim." dedi.

- "HDP'nin de bütün yerlerde yer alması gerektiğine inanıyorum"

Konuşmaların ardından tekrar söz alan Bakan Zeybekci, fonla ilgili düzenlemelerin, usul ve esasların Bakanlar Kurulunca belirleneceğini belirterek, "Kurulacak şirketin yapacağı tüm borçlanmalarda Hazine garantisi asla ve asla olmayacaktır, kamu borcu da asla sayılmayacaktır." ifadesini kullandı.

HDP'li Paylan'ın eleştirilerine cevap veren Zeybekci, "HDP'nin de bütün yerlerde mutlak yer alması gerektiğine inandığını" belirterek, şöyle konuştu:

"Ama bu ülkenin beklediği bir şey var. Çıkıp açıkça terör örgütünü, terörü lanetleyerek, onunla ilginiz olmadığını, eylemleriyle ilginiz olmadığını söylediğinizde kamuoyu rahatlamış olur. Birlikte olamamak, sistemin içinde olamamak, çalışmaların içinde olamamak, birlikteliği sağlayamama suçu onu yapamayanlarda değildir. HDP böyle bir açılımı yaparsa, ülkeyi rahatlatırsa, eli kanlı terör örgütünü lanetlediğini açıkça söylerse bence parlamentodaki çalışmalar çok daha verimli olur."

Zeybekci, bir ülkede iç barış yoksa, demokrasi kurum ve kurallarıyla çalışmıyorsa, özgürlükler tam anlamıyla tesis edilmediyse kurulan fonların uluslararası piyasada olumsuz etkileneceğini belirterek, Türkiye'ye yönelik bütün saldırıların da ülkeyi istikrarsızlaştırmaya, demokrasisine, birlik ve beraberliğe yönelik olduğunu kaydetti.


 AA