Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

Fed tutanaklarının yetkililerin faiz artırımının zamanlamasına dair ayrıştığını göstermesinin ardından, faiz oranlarının bir süre daha düşük kalacağı tahminlerini yükseltmesinin ardından hazine tahvilleri ralli yaptı. Dolar ve ABD hisse senetleri kazançlarını azalttı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, üç günlük düşüşünü durdurarak New York'ta saat 15:00 itibariyle yüzde 0.1 yükseldi. S&P 500 Endeksi, Target Corp. ve Lowe's Cos.'tan gelen hayal kırıklığı yaratan sonuçların etkisiyle hafif değişti. Cisco Systems Inc., iş gücünün yaklaşık yüzde 20'sini keseceğini açıklamasının ardından düştü. ABD 2 yıllık hazine tahvil faizleri arka arkaya düşüşünü durdurdu. Petrol, hükümet verisinin petrol ve benzin stoklarının düştüğünü göstermesinin ardından Nisan 2015'ten beri en uzun kazancını kaydetti.

Tutanaklar, bu hafta bazı Fed yetkililerinin borçlanma maliyetlerini artırma isteklerine yönelik açıklamalarına karşı daha güvercin bir ton sergiledi. Dün yüzde 51 seviyesinde olan Aralık ayı faiz artırım olasılığı yüzde 46'ya geriledi.

Pensilvanya'da Penn Mutual Asset Management baş yatırım yetkilisi Mark Heppenstall, "Tutanaklar güvercinlere de şahinlere de aynı miktarda cephane verdiklerini gösterdi." dedi ve "Aralık ayına kadar birçok ekonomik rakam açıklanacak. Tahmin etmem gerekirse, en erken faiz artırımı 2017'nin başlarında olurdu." diye görüş bildirdi.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son üç günde yüzde 1 kadar düştükten sonra, New York'ta yüzde 0.2 yükseldi. Dolar değer kaybederek euro başına 1.1295 seviyesine geldi ve yen karşısında hafif değişerek 100.21 oldu.

Yen, dün bu yıl sadece ikinci defa 100 seviyesinin ötesine güçlendikten sonra, hafif değişerek dolar başına 100.51 oldu. Japonya para birimi bu yıl için yüzde 16 yukarıda seyrediyor ve Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masatsugu Asakawa politika yapırıcıların döviz kurlarının aşırı hareket etmeleri durumunda müdaheleye hazır olduklarını söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi 5 Temmuz'dan beri en büyük kaybına yöneldi. Güney Kore wonu Haziran'dan beri en büyük düşüşünü yaşadı.

- Tahviller

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri, son iki günde 6 baz puan tırmandıktan sonra iki baz puan düşerek yüzde 1.55 seviyesine geriledi.

Tutanaklar, New York Fed Başkanı William Dudley'in faiz oranlarının en erken gelecek ay yükseltilebileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. Yaklaşık olarak yarı yarıya faiz olasılığı en erken Aralık ayında gözüküyor. 

Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri iki baz puan düşerek yüzde eksi 0.05'e gelirken, İngiltere'nin tahvil faizleri ise yüzde 0.56 oldu. Portekiz tahvil faizleri ise, DBRS Ltd.'nin ülkenin kredi notunu düşürebileceği söylentisiyle kayıplarını ikinci güne taşıdı.

- Hisse Senetleri

S&P 500 Endeksi, yüzde 0.4'lük kaybını sildikten sonra yüzde 0.2 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, madenciliğin emtiayla birlikte düşmesiyle yüzde 0.8 düştü.

Gelişen piyasa hisse senetleri, yenilenen ABD faiz artırım beklentilerinin risk iştahını azaltmasıyla kayıplarını ikinci güne taşıdı. Suudi Arabistan hisseleri yaklaşık üç ayın en büyük düşüşünü kaydetti.

- Emtia

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0.5 yükselerek varil başına 46.79 seviyesine geldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin raporu petrol stoklarının 2.51 milyon varil azaldığını gösterdi. Bloomberg anketine katılan analistler stokların 950,000 varil artmasını bekliyordu. 

Petrol, bı ayın başında 40 doların altına inerek ayı piyasasına girdiğinden beri yüzde 16'den fazla sıçradı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak geçtiğimiz haftan ülkenin piyasaları dengelemek için işbirliğine hazır olduğunu söylemişti. Daha önce de Suudi Arabitan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, gelecek ayki gayri resmi görüşmelerde harekete geçilebileceğini ifade etmişti. Üretimi dondurma yönüneki bir anlaşma ilk Şubat ayında teklif edilmiş ancak Nisan ayındaki toplantıda sonuç alınamamıştı.

Altın, Fed'in faiz artırımı üzerine spekülasyonlarla iki günlük kazancını durdurdu. Gümüş geriledi.

(23:10'da güncellendi)