Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomistler, Türkiye'nin not ve görünümünü değerlendirmesi beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten değişiklik beklemiyor.

Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir", not görünümünü ise "durağan" seviyede tutan kuruluşun, Türkiye'nin not ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği, hatta Moody's gibi herhangi bir açıklamada bulunmayacağı öngörüsünde bulunuluyor.

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkeler arası mukayeseli analiz imkanı sunan kredi derecelendirme notlarında Türkiye için olası değişiklikleri tartışırken, Türkiye ekonomisinin sürekli olarak G20'de Asya ülkelerinden sonra en hızlı büyüyen ülke olduğunu, kamu borç stokunun gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının aksine düşen patikada ve yüzde 32 ile oldukça düşük seviyede bulunduğunu, bankacılık sektörünün görece güçlü sermayelendirilmiş yapıya haiz olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini söyledi.

Cari işlemler açığını sürdürülebilir seviyelere indiren Türkiye'nin makroekonomik istikrarını da 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine rağmen önemli ölçüde koruduğuna dikkati çeken Sözer, Fitch'ten herhangi bir değişiklik beklemediğini belirtti.

Sözer, "Fitch'ten bir not veya görünüm indirimi gelmese de bir daha böyle bir riske maruz kalmayıp 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabilmemiz için bir yandan yatırımcı algısını iyileştirmeye bir yandan da potansiyel büyümeyi artırmaya yönelik reformları kararlılıkla hayata geçirmemiz gerekiyor." dedi.

-"Moody's gibi herhangi bir açıklama yapmayabilir"

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de önceki değerlendirmesinde Fitch'in, metodolojik ayarlamalar sebebiyle Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden notunu bir puan düşürerek "BBB-" seviyesine getirdiğini, ancak yabancı para cinsi notuna dokunmadığını, temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin Türk bankaları üzerindeki riskleri arttırdığı ile ilgili bir not yayınladığını hatırlattı.

Fitch'in, bu değerlendirmesinde görünümü ya da notu değiştirmesini beklemediğini ifade eden Derici, bunda kuruluşun daha önceki açıklamalarında kamu mali pozisyonunun kuvvetine dair vurgusunun en önemli etken olduğunu söyledi.

Derici, Fitch'in, Moody’s gibi herhangi bir açıklama yapmayabileceğini de bildirdi.

- "Fitch'in hangi başlıklara dikkat çekeceği gelecek dönem açısından önemli olacak"

DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış, Performans ve İş Geliştirme Bölümü Yönetmeni Orkun Gödek ise Türkiye’nin not görünümünün "durağan" olarak belirlendiğini anımsatarak, not konusunda görünümün de verdiği avantaj ile birlikte şu an için herhangi bir revizyon beklemediğini ifade etti.

Genel piyasa konsensüsünün de bu yönde olduğunu belirten Gödek, kuruluşun yapacağı açıklamalardan sonra değerlendirme noktasında hangi başlıklara dikkat çekeceğinin ise gelecek dönem açısından önemli olacağını vurguladı.

Gödek, nota dair her ne kadar tersi yönde bir beklenti söz konusu olmasa da değişikliğe gidilmemesinin açıklanması ile birlikte yerel varlıklarda bir miktar baskı azalması kaynaklı rahatlık görülebileceğini, ancak Moody's'e yönelik mevcut sürecin işlemeye devam etmesinin iyimserliği sınırlandırabileceğini kaydetti.

 

AA