Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , Fed'in Temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarının bu yıl faiz artışı ihtimalinin azaldığını göstermesiyle gelişen ülke para birimlerine paralel olarak dolara karşı değer kazandı.

Dün açıklanan Fed tutanakları, bazı üyelerin yakın zamanda faiz artışından yana olsa da faiz artışından önce daha fazla veri görülmesine dair genel kanı olduğunu gösterdi. Dün akşam saatlerinde 2.9330 civarında seyreden, tutanakların ardından uluslararası piyasalarda 2.9140 liraya kadar gerileyen dolar/TL saat 09:49 itibariyle 2.9215'te, Euro/TL 3.3064'ten işlem görüyor.  Tutanaklar sonrasında dolar endeksi de 94.385 ile 24 Haziran'dan beri en düşük seviyeyi gördü. 



"FAİZ ARTIŞI İÇİN VERİ SETİ ÇOK İYİ OLMALI"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Fed'in kendi içinde faiz artırımı konusunda bir konsensüse varmaktan uzak bir noktada durduğunu belirterek "Fed’in faiz artırabilmesi için bundan sonra gelecek veri setinin çok çok iyi olması gerekir" dedi.

Son ana kadar “sözlü yönlendirmenin” devam edeceğini belirten Erkan, "Dolar endeksinin üst bandına geldiği zamanlarda da güvercin bir Fed üyesinin demeç vermesi sürpriz bir durum olmaz. Piyasa bu gibi hareketlere hazır olmalı ve her tepki hareketi iyi okunmalı. Haliyle dolar endeksinin destek seviyelerini koruyacağını, ancak çok da güçlenemeyeceğini öngörmek yanlış olmaz" dedi.

PİYASALARDA BUGÜN

Bugün yurtiçinde Merkez Bankası'nın beklenti anketi, yurtdışında Euro Bölgesi Temmuz ayı TÜFE, ABD'de İşsizlik Başvuruları izlenecek.

New York Fed Başkanı William Dudley'nin de akşam saatlerinde konuşma yapması bekleniyor. Uzmanlar Dudley'den gelecek açıklamaların ve ABD verilerinin doların hareketinde etkili olacağını belirtiyor. Fitch'in yarın yapması beklenen Türkiye değerlendirmesi de piyasaların yakın takibinde olacak. Ekonomistler Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir", not görünümünü ise "durağan" seviyede tutan kuruluşun, not ve görünümde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyor.