Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Futbolseverlerin lig hasreti sona eriyor. Spor Toto Süper Lig'de, Galatasaray ve A Milli Takım'ın efsane kalecilerinden merhum Turgay Şeren'in adının verildiği 2016-2017 sezonu, 91 günlük aranın ardından yarın başlayacak.

19 Mayıs 2016'da Beşiktaş'ın şampiyonluğuyla tamamlanan 2015-2016 sezonunun ardından 3 ay ara verilen Süper Lig'de, 59. sezonun perdesi yarın Adana'da yapılacak Adanaspor-Bursaspor maçıyla açılacak.

Türkiye'nin 6 bölgesindeki 12 ilden 18 takım, 276 gün sürecek toplam 306 maçlık sezonda, yeni transferlerle güçlendirdikleri kadrolarıyla belirledikleri hedeflere ulaşmaya çalışacak.

58. yılını Beşiktaş'ın şampiyonluğuyla geride bırakan Süper Lig'de geçen sezon ligden düşen Mersin İdmanyurdu, Eskişehirspor ve Sivasspor'un yerlerini bu sezon Adanaspor, Kardemir Karabükspor ve Alanyaspor aldı.

6 bölge, 12 il, 18 takım

Süper Lig'in 59. sezonunda Türkiye'nin 6 bölgesindeki 12 ilden, 18 takım mücadele edecek.

Yeni sezonda geçen yıl olduğu gibi İstanbul'dan 5 takım (Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Kasımpaşa, Medipol Başakşehir) yer alacak.

Ligde ayrıca, Ankara'dan Gençlerbirliği ve Osmanlıspor, Antalya'dan Antalyaspor ve Alanyaspor, Adana'dan Adanaspor, Bursa'dan Bursaspor, Gaziantep'ten Gaziantepspor, Karabük'ten Kardemir Karabükspor, Kayseri'den Kayserispor, Konya'dan Atiker Konyaspor, Manisa'dan Akhisar Belediyespor, Rize'den Çaykur Rizespor, Trabzon'dan da Trabzonspor başarıyı hedefleyecek.

 İlk bölüm 16 hafta oynanacak

 Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonu yarın başlayıp, 25 Aralık'ta yapılacak 16. hafta maçlarıyla devre arası tatiline girecek.

İkinci bölüm, 7-8-9 Ocak 2017'de yapılacak 17. hafta maçlarıyla başlayacak ve sezon 21 Mayıs 2017'de tamamlanacak.

 İlk derbi 5. haftada

 Süper Lig'de 2016-2017 sezonunda ilk derbi 5. haftada Beşiktaş ile Galatasaray arasında, siyah-beyazlıların ev sahipliğinde Vodafone Arena'da oynanacak. Bu maç aynı zamanda, geçen sezon sonunda hizmete giren Beşiktaş'ın yeni stadındaki ilk derbi olacak.

Ligde 11. haftada Fenerbahçe-Galatasaray, 13. haftada ise Fenerbahçe-Beşiktaş derbileri yapılacak.

Öte yandan, ligin 8. haftasında Galatasaray-Trabzonspor, 10. haftasında Beşiktaş-Trabzonspor, 16. haftasında da Trabzonspor-Fenerbahçe karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe 4., Beşiktaş 3. yıldız peşinde

 Süper Lig'in 59. sezonu şampiyonluk adaylarından Beşiktaş ile Fenerbahçe için ayrı bir anlam taşıyacak.

Lig tarihinde Fenerbahçe'nin 19, Beşiktaş'ın 14 şampiyonluğu bulunuyor. Türkiye Futbol Federasyonunun her 5 lig şampiyonluğuna bir yıldız uygulaması kapsamında bu sezon ipi önde göğüslemeleri durumunda Fenerbahçe 4., Beşiktaş ise 3. yıldızı takacak.

Galatasaray, 2014-2015 sezonunda elde ettiği şampiyonlukla 4. yıldızı takan ilk takım unvanını almıştı.

 Kural değişiklikleri uygulanacak

 Yeni sezonda futbol kurallarında bazı değişiklikler dikkati çekiyor.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından açıklanan kurallar yeni sezonda uygulamaya konulacak. Yapılan 56 kural değişikliğinden öne çıkan bazıları şöyle:

- Bariz gol şansını engelleyen bütün elle oynamalar ceza alanı içi veya dışı fark etmeksizin kırmızı kartla cezalandırılacak.

- Ceza alanı dışında yapılan bariz gol şansını önlemeye yönelik faulün disiplin cezası kırmızı kart olacak.

- Ceza alanı içinde yapılan bariz gol şansını engelleyen faullerde (oyuncu topa müdahale etme niyetindeyse) penaltı ve sarı kart uygulanacak. Önceden bu ihlalin cezası penaltı ve kırmızı karttı. Bu kuralın istisnası da var. Ceza alanı içinde futbolcu topa müdahale etmek istemeyip rakibini çeker ya da iterse eski kural devreye girerek penaltı kararının yanı sıra oyuncuya kırmızı kart gösterilecek.

- Sıcaklık 32 derece ve üzeriyse maçın 25. ve 75. dakikalarında birer dakikalık su molaları verilecek.

- Penaltıyı atacak oyuncu koşusunu yapıp topa vurmadan duraklarsa penaltı kararı iptal edilecek ve top rakibe endirekt serbest vuruşla verilecek.

- Seri penaltı atışlarında iki takım da aynı sayıda oyuncuya sahip olacak. Seri penaltı atışını atacak futbolcuların isimleri artık hakemlere verilmeyecek.

- Bir oyuncu kırmızı veya ikinci sarı kartlık bir ihlal yaptığında, hakem bir avantaj oynatırsa bu oyuncu artık futbolcuya müdahale edemez. Kırmızı kart oyun ilk durduğunda gösterilir. Bu futbolcu oyuna müdahale ederse maç durdurulacak ve oyuncuya kırmızı kart gösterilecek.

- Futbolcuların kolu ve eli ofsayt için değerlendirmeye alınmaz. Ofsayttan doğan endirekt vuruş artık futbolcunun topa müdahale ettiği yerden (artık kendi yarı sahası da olabilir) kullanılacak.

 

 22 hakem görev yapacak

 Süper Lig'de 2016-2017 sezonunda 22 hakem görev yapacak.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK), geçen sezon 39 olan Süper Lig hakem sayısını radikal bir kararla 22'ye indirdi. Yeni sezonda Süper Lig hakem kadrosunda yer almayıp, alt klasmanlarda görev yapacak hakemlerin de gerek görülmesi durumunda Süper Lig'de maç yönetebileceği duyuruldu.

Ligde yeni sezonda görev yapacak hakemlerden 6'sının FIFA kokartı bulunuyor. Türkiye'nin en kariyerli hakemi Cüneyt Çakır'ın yanı sıra, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Mete Kalkavan, Alper Ulusoy ve Ali Palabıyık, FIFA kokartlı hakemler olarak ligde maç yönetecek.

Süper Lig hakem listesine giren Bursa Bölgesi hakemi Arda Kardeşler, yeni sezonda ilk kez düdük çalacak. Geçen sezon Süper Lig'de görev yapan Deniz Çoban ve İlker Meral mesleği bıraktı.

 14 Türk, 4 yabancı teknik adam

 Yeni sezona kulüpler çok büyük oranda teknik direktör istikrarını koruyarak giriyor.

Mücadele edecek 18 kulüpten sadece 4'ü geçen sezonu bitirdiği teknik adamla yolunu ayırırken, 14'ü başarıyı eski teknik direktörleriyle arayacak.

Adanaspor, Alanyaspor, Akhisar Belediyespor, Antalyaspor, Atiker Konyaspor, Beşiktaş, Bursaspor, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Kayserispor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor takımları geçen sezonu tamamladıkları hocalarla yeni sezona hazırlanırken, Fenerbahçe, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor ve Trabzonspor ise teknik adamlarını değiştirdi.

Süper Lig kulüpleri teknik direktör konusunda tercihlerini yine ağırlıklı olarak Türk teknik adamlardan yana kullandı. 18 takımlı ligde yeni sezonda 14 Türk, 4 de yabancı teknik adam çalışacak. Ligde iki Hollandalı, birer de Portekizli ve Hırvat teknik adam Türk meslektaşlarıyla rekabet içinde olacak.

Fenerbahçe Hollandalı Dick Advocaat, Galatasaray aynı ülkeden Jan Olde Riekerink, Antalyaspor Portekizli Jose Morais, Kardemir Karabükspor da Hırvat Igor Tudor yönetiminde sahaya çıkacak.

 4 yeni stat

 Süper Lig'de geçen sezon hizmete giren Vodafone Arena, Bursa Büyükşehir Belediye Stadı ve Antalya Stadı'nın ardından bu sezon 4 takım daha yeni stadında ilk kez sahaya çıkmanın heyecanını yaşayacak.

Trabzonspor, Adanaspor, Gaziantepspor ve Akhisar Belediyespor, sezon içinde yapımı tamamlanması planlanan yeni statlarında seyircisi önüne çıkmak için gün sayıyor.

Ligde 2016-2017 sezonunda maçlar 12 ilde, 18 ayrı statta yapılacak.

Turgay Şeren'in adının verildiği sezonda maçlar, toplam 478 bin 665 kapasiteli 18 ayrı statta oynanacak. Dört yeni stadın hizmete girmesiyle bu rakam 524 bin 284 olacak.

Yeni sezonda en yüksek seyirci kapasitesine sahip statların başında Galatasaray'ın maçlarını oynadığı 52 bin 600 kişilik Türk Telekom Arena geliyor. Statlar içinde koltuk kapasitesi en az olanı Alanya Oba Stadyumu. Süper Lig'de ilk kez yer alacak Alanyaspor'un maçlarını yapacağı stadın koltuk kapasitesi kayıtlarda 12 bin 842 olarak yer alıyor.

 Transferde son 13 gün

 Süper Lig'de sezon yarın başlarken, birinci transfer dönemi ise 13 gün sonra bitecek.

Futbolda 10 Haziran'da başlayan birinci transfer ve tescil dönemi, FIFA kuralları gereği 12 hafta sürecek ve 31 Ağustos Çarşamba günü sona erecek.

"Ara transfer" olarak bilinen ikinci transfer ve tescil dönemi ise 4 Ocak 2017 tarihinde başlayıp, 31 Ocak'ta bitecek.

 İlk haftanın programı

 Spor Toto Süper Lig'de yarın başlayacak 2016-2017 sezonunun ilk hafta maç programı şöyle:

Yarın:

21.45 Adanaspor-Bursaspor (Adana 5 Ocak Fatih Terim)

20 Ağustos Cumartesi:

19.30 Çaykur Rizespor-Atiker Konyaspor (Çaykur Didi)

19.30 Trabzonspor-Kasımpaşa (Hüseyin Avni Aker)

21.45 Beşiktaş-Alanyaspor (Vodafone Arena)

21 Ağustos Pazar:

19.30 Gençlerbirliği-Gaziantepspor (Ankara 19 Mayıs)

19.30 Kayserispor-Akhisar Belediyespor (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has)

21.45 Antalyaspor-Osmanlıspor (Antalya)

21.45 Medipol Başakşehir-Fenerbahçe (3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim)

22 Ağustos Pazartesi:

21.45 Galatasaray-Kardemir Karabükspor (Türk Telekom Arena)