Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, merkez bankası politikalarının ekonomiyi desteklemeye devam edeceğine yönelik güvenle, beş günde ilk defa yükselerek iki haftanın düşüğünden sıçradı.

Doların zayıflığın emtiayı yükseltmesiyle, madencilik Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Fed tutanakları Temmuz ayındaki toplantıda yetkililerin faiz artırımının zamanına yönelik fikir ayrılığında olduğunu ancak daha fazla ekonomik veri beklemede anlaştıklarını gösterdi. Avrupa Merkez Bankası'nın tutanakları ise, Brexit'in getirdiği risklerin benimsendiğini ve ekonomik görünümün makul seviyede pozitif olduğunu gösterdi. Yetkililer ilave teşvik söylentilerini artırmamanın önemini vurguladı.

Avrupa hisse senetlerinin, Fed'in faiz artırım endişeleri ve güçlenen euroyla Haziran'dan beri kazançsız geçen en ızın serisinin ardından beklenti gelişiyor. Düşük işlem hacmiyle bu ay yüzde 0.3 yukarıda seyreden Stoxx 600, geçmişte tutunması zor olan 200 günlük hareket ortalamasının etrafında seyrediyor.

İsviçre'nin Lucerne kentinde Luzerner Kantonalbank AG traderı Benno Galliker, "Dünkü düşüşün ardından bugün biraz nefes aldık." dedi ve "Genel olarak piyasa hakkında iyimserim. Faizlerin durmadan aşağı gitmesiyle hisse senetlerinden başka bir seçenek yok." diye konuştu.

Stoxx 600, tüm sektör gruplarının yükselmesiyle, yüzde 0.7 ilerleyerek bir haftanın en büyük kazancını kaydetti. Neredeyse tüm Batı Avrupa endeksleri yükselirken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri düşüşünü ikinci güne taşıdı.