Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Binali Yıldırım Diplomatik Misyon Şefleri onuruna verdiği yemekte konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"Bu darbe girişimine hepimiz şahit olduk. Siz de bizimle aynı kurguları yaşadınız. Sivil insanları öldürdüler. Hiç hedef gözetmeksizin helikopterlerle taradılar. Tanklar insanları ezerek geçti. Bu FETÖ örgütünün askerleri sadece Türkiye demokrasisini hedef aldılar ama başaramadılar. Başarılı olamadılar. Milletini canından çok seven bir Cumhurbaşkanı vardı. Milletin emanetini taşımayı onur gören bir hükümetleri vardı. Onların hesap edemediği milletin kendisiydi."

"O gün CHP'li yoktu, MHP'li yoktu. Herkes bir olmuştu. Tek hedef vardı demokrasiyi yaşatmak. İş dünyamız, medyamız, sivil toplum örgütlerimiz dünyada eşi benzeri görülmeyen bir destan yazmayı başardı. Bizler de bu gücü aziz milletimizden aldık."

"Türkiye'de demokrasinin ne kadar güçlendiğini ve sahip çıktığını, bu uğurda canını vermekten bile kaçınmadığını dünyaya gösterdi. 15 Temmuz sonrası Türkiye'de demokrasi daha da güçlenmiştir. Bizim yolculuğumuz milletimize doğrudur. Diplomasi ve dış ticarette aktif, çok boyutlu politika izlemeye devam edeceğiz."

"14 YILDA İHRACATIMIZI 4 KAT BÜYÜTTÜK"
"14 yılda ihracatımızı 4 kat büyüttük. Ticaret hacmimizi 350 milyar doların üzerine çıkardık. Dış ticaret yaptğımız ülkeleri çeşitlendirdik. 2015 yılında AB ülkelerine 64 milyar, diğer Avrupa ülkelerine 14 milyar dolarlık ihracat yaptık. 31 milyar dolar, diğer Asya ülkelerine 11 milyar dolar ihracat yaptık. 2002 yılında sadece 120 milyon olan Güney Amerika ihracatı, 2015'te tam 11 kat artarak 1.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamların büyüklüğü hükümetimizin bütün dünya ülkeleriyle dostane ilişkileri ve iş birliğine verdiği önemin göstergesi."

"AVRUPA BİRLİĞİ İLE YARIM ASIRLIK YOLCULUĞUMUZ VAR"
"Rusya'ya bir ziyarette bulundu. Bu ziyarette Türkiye-Rusya ilişkileri, uçak krizi öncesindeki haline geldi. Türkiye olarak Rusya ile Orta Doğu ile Uzak Doğu ile Afrika ülkeleriyle ilişkimizi geliştirmenin Avrupa Birliği ya da ABD'nin alternatifi olmadığını açık şekilde ifade ediyoruz. ABD ile ilişkileri geliştireceğiz. Ama Avrupa Birliği ile yarım asırlık bir yolculuğumuz var. Bunu yok sayamayız. AB ne kadar samimi olursa biz de aynı şekilde bu yolculuğuna olan kararlılığımızı sürdüreceğiz.

"DIŞ POLİTİKADA DOSTLUKLARI ARTTIRMAK, DÜŞMANLIKLARI AZALTMAK"
"Türkiye Rusya ile, Orta Doğu ile Körfez ülkeleriyle, Arabistan'la ilişkilerini geliştirmesinin ne Avrupa'ya, ne ABD'ye, ne de Afrika kıtasına alternatif olmadığını belirtmek isterim. Dış politikanın amacı dostlukları arttırmak, düşmanlıkları azaltmak. İsrail ve Rusya ile ilişkileri normalleştirdik. Bölgenin kanayan yarası Suriye ile de ümit ediyorum ki bölgede, bölge ülkeleriyle el ele vererek, ABD ve Rusya'nın da katkılarıyla işler normale döner. Daha fazla kan dökülmesinin önüne geçeriz. 500 bin masum insan öldü. Ne için? Bunun cevabını hiç kimse veremiyor. Ama Rusya'da işlerin yeniden yoluna girmesinin şartlarından bir tanesi Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına bağlı."

"BU BİZİ ÇOK ÜZDÜ"
"Türkiye bir darbe girişimini sonuçsuz bıraktı. Net bir şekilde darbecilere darbe yaptı. Biz beklerdik ki, Paris'te, Charlie Hebdo olayından sonra bütün dünya liderleri koşarak oraya gitti. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı dahil. Biz gelişmiş demokrasilerden beklentimiz, buraya gelip bizimle dayanışmasını göstermesiydi. Haydi bunu yapamadı. Bu darbeyi hemen şiddetli şekilde kınamak ve Türkiye demokrasisinin başarısını bizlerle paylaşmak, dayanışmayı en açık şekilde göstermesini beklerdik. Bunu yapanlar şüphesiz oldu. İsimlere girecek değilim. Ama bazı dostlarımız ne yazık ki, başka bir bakış açısını benimsediler. Nedir o bakış açısı. Darbe girişimini görmezden gelip darbecilerin hukuk ve adaletle yargılanıp yargılanmayacağı konusunu tartıştılar. Bu bizi çok üzdü. Suç işleyen, halkın iradesiyle seçilmiş bir hükümeti yok etmeye çalışan terör gruplarının hakkını, milletin hakkından daha fazla savunma gayreti bizi üzdü. Bunu samimiyetle sizlerle paylaşmak istiyorum"

"ÜSTÜNLERİN HUKUKU DEĞİL, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÖLÇÜDÜR"
"Sizlerle bir araya gelmemizin amaçlarından bir tanesi, o gece yaşananları hatırlatmak, sizlerle paylaşmak ve bu konuda bundan sonra küresel barışın, bölgesel barışın korunması ve buna benzer olayların hiçbir ülkede yaşanmaması için birlikte beraber hareket etmemizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha sizlerle paylaşmak istedik. Türkiye'de darbeden hemen sonra savcılar harekete geçtiler. Darbeye katılanları tek tek topladılar. Yargılamalar devam ediyor. Türkiye, bir hukuk devletidir. Yasalar ne derse o yapılır. Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü hukuk devletinde temel ölçüdür. Hukuk devletinden sapmadık. Bu suçu işleyenler, hak ettikleri cezayı alacaklar. Kimsenin tereddütü olmasın. İntikam hırsıyla hareket etmeyeceğiz. Duygusal da davranmayacağız. Tek ölçümüz adalet olacak"

"SİZE BİR DOST TAVSİYESİ"
"Yaşla kurunun aynı anda yanmaması için uğraşıyoruz. Bunun ne kadar zor olduğunu takdir edersiniz. Bu örgüt saydam değil, kapalı bir örgüt. Sizin ülkelerinizde de bu örgütün faaliyetleri var. Size bir dost tavsiyesi. Bunlarla ilgili tedbir almazsanız bu tehdit sizin ülkelerinizin en büyük tehditi haline gelebilir. O bakımdan bizim size tavsiyemiz, talebimiz, hele hele 15 Temmuz'u yaşadıktan sonra bu örgüte ülkenizde izin vermeyin. Türkiye'yi üzmüş olmazsınız. Gelecekte karşılaşacağınız büyük bir tehlikeyi ıskalamış olursunuz. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum."

"ABD'DEN HAKKIMIZ OLAN BİR ŞEYİ İSTİYORUZ"

"Türkiye hukuk devleti anlayışı içerisinde darbe girişiminin arkasında olan FETÖ elebaşının iadesini istiyoruz. Bu konuda ABD ile ikili anlaşmamız var. Adli yardım ve suçluların iadesine yönelik anlaşmamız var. ABD'den hakkımız olan bir şeyi istiyoruz." 

"GEREĞİNİ YAPIN, GEÇİCİ TUTUKLAYIN VE ÜLKENİZDE BARINDIRMAYIN"
"Bir terör örgütü var, Türkiye'de darbe yaptı ve yüzlerce masum insanın hayatına neden oldu. Bunun gereğini yapın. Geçici tutuklayın ve ülkenizde barındırmayın. Darbeyi o mu yaptı tartışması geride kaldı. Gün ışığı gibi belli bir şeyden bahsediyoruz. Adli anlamda her türlü bilgi ve belgeyi paylaşacağız. Bunun karşılığındaki tek isteğimiz bu terörist başının daha fazla ABD'de kalmaması. O kalmaya devam ettiği müddetçe, eminim ki 79 milyon Türk halkının, ABD'ye karşı burukluğu devam edecek."

"ABD GÖRMEZLİKTEN GELEMEZ"
"Bir darbeyi önleyen bu milletin duruşunu, ABD de herhalde görmezlikten gelemez. Hiç kimse ile ilişkileri bozmak gibi bir niyetimiz yok. Hele hele bir terörist başı yüzünden ABD ile ilişkileri zor sokmak istemeyiz. Bu hususları da anlatmak istiyorum."

"OHAL'İ KENDİMİZE İLAN ETTİK"
"Darbeden sonra OHAL ilan ettik. Hatırlayın. Fransa'da terör oldu, orada da OHAL ilan edildi ve 3. kez uzadı. Sadece bir terör olayı. Bizde ülkemizin seçilmiş hükümetini yıkmaya çalışanlara karşı OHAL ilan edildi. Bu millete yapılmış bir uygulama değildir. Baştan söyledik. Biz kendimize OHAL ilan ettik. Neden bu darbe meydana geldi? Neden bugüne kadar görmedik? Ve bu darbeyi oluşturan nedenleri ortadan kaldırmak, bir daha bu kanlı darbe girişimine muhattap olmamak için yapmamız gereken düzenlemeler var. Bu darbeye karışanların mutlaka devletten temizlenmesi gerek. Yargıdan, silahlı kuvvetlerden, bürokrasiden, ticaret hayatından, üniversitelerden nerede varsa temizlemeyi hedefliyor. Bu OHAL, hiçbir şeye karışmayacak. Ekonomi kendi kuralları içerisinde çalışmaya devam edecek. Piyasalar aynı şekilde çalışacak."

"EKONOMİNİN TEMELLERİ SAĞLAMDIR"
"Türkiye ekonomisi darbelere dayanıklı olduğunu 15 Temmuz'da yaşanan olayla ortaya koymuştur. Bazı değerlendirme kuruluşları incelemeden acele karar vermişlerdir. Ve görmüşlerdir ki bu karar gereksiz ve Türkiye'nin bu kararı haklı kılacak bir ekonomik durumunun olmadığı ortaya çıkmıştır. Piyasalar 15 Temmuz öncesine çoktan dönmüştür. Daha da iyiye gidecektir. Ekonominin temelleri sağlamdır. Hiçbir kalıcı tahribat oluşmamıştır. Piyasa dostu ekonomi politikalarını uygulamaya devam edeceğiz. Vergi barışı getirdik. Vatandaşın borçlarını uzlaşma yoluyla çözmek için imkan sağladık. Yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Yabancı yatırımcıların karar süreçlerini hızlandırıyoruz. Tasarrufları arttıracak reformları çıkardık. Reform programlarımızı tereddüte mahal vermeden uygululuyoruz. 

"TÜRKİYE EKONOMİSİ NEDEN GÜÇLÜ?"
"Türkiye ekonomisi neden güçlü? Dört seçim geçirdik, Gezi olaylarını geçirdik. 2015'te bu olumsuzluklara rağmen 17 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimlerine rağmen Türkiye ekonomisi 5.2 büyüdü. Son 5 yılda en fazla büyüyen ülke Türkiye'dir. Demokrasimiz 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da güçlendi. Silahlı kuvvetlerimizin yeniden yapılanması için yapısal düzenlemelere gittik. Kanunlar çıkarttık. Şunu unutmayalım olağanüstü hal geçici bir haldir ve mutlaka yapılması gereken kararlar uygulamaya geçtikten sonra kaldırılacaktır."

"SADECE PKK DEĞİL..."
"Gerek 15 Temmuz darbe girişimi, gerekse bölücü terör örgütünün maalesef kalleşçe yaptığı eylemlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız, güvenlik güçlerimiz için gösterdiğiniz dayanışma dolayısıyla hepinize teşekkür ediyorum. Türkiye bölgelsel istikrarın geliştirilmesi için, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün katkıları en yüksek düzeyde sağlayacaktır. Sadece PKK değil, DAEŞ gibi, El Nusra gibi birçok terör örgütüne karşı aktif mücadelemiz bütün ortaklarımızla birlikte kararlılıkla sürdürülecektir. Ben bu duygularla bir kez daha hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sağ olun, var olun."

 

HT