Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

Dolar, dünyanın en büyük ekonomisindeki dengesiz büyümenin etkisiyle faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceği beklentisiyle, üç ayın düşüğüne geriledi. Petrol boğa piyasasına girdi. 

ABD para birimi, Fed tutanaklarının borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentilerini azaltmasının ardından, önemli para birimlerinin çoğu karşısında düştü. ABD 10 yıllık hazine tahvilleri, Morgan Stanley'nin yatırımcıların bu yıl için faiz artırım tahminlerinin değerinden fazla olduğunu söylemesinin ardından hafif değişirken, gelişen piyasa hisse senetleri iki günlük düşüşünü durdurdu. Petrol, ABD stoklarının düşmesiyle ve Suudi Arabistan ve Rusya enerji bakanlarının açıklamaları ile, Ağustos ayı düşüğünden yüzde 22 sıçrayarak boğa piyasasına girdi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankalarının, dengesiz büyümenin etkisiylepolitika uyarlamalarına devam edeceği beklentileri, küresel hisse senetlerini bu ay bir yılın zirvesine itti ve dolarda düşüşlere neden oldu. Fed tutanakları, bu haftaki Fed yetkililerinin açıklamalarına göre daha güvercin tonda oldu. New York Fed Başkanı William Dudley, son iki aydaki güçlü istihdam verisinin iş piyasası durumlarının gelişmeye devam ettiği yönündeki görüşünü desteklediğini söylemişti.

ABD Çalışma Bakanlığı verisine göre, işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta daha düşük gelmesi istihdam piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini gösteridi.

- Para birimleri

ABD para biriminin 10 önemli Döviz karşısında değeri takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York'ta saat 13:38'de yüzde 0.5 düştü. Britanya poundu, perakende satışların Brexit sonrası ekonomistlerin tahmininden daha fazla sıçramasının ardından yükseldi. Dolar yen karşısında da geriledi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası politika toplantısının tutanaklarının, yetkililerin Brexit'in sonucuna olan tepkilerinin ilave teşvik beklentilerini artırmaması konusunda geniş olarak hem fikir olduğunu göstermesiyle, yüzde 0.6 yükselerek 1.1360 seviyesine geldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, dünkü düşüşünün ardından hafif değişti. Moğolistan tuğriki, merkez bankasının faiz oranını yüzde 15'e yükseltmesine rağmen düşüşünü rekor süre olan 24. güne taşıdı.

- Tahviller

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri iki baz puan düşerek yüzde 1.53'e geldi. Morgan Stanley, enflasyon doğurucu baskıların eksikliğinin Fed'in bu yıl için faiz artırma olasılığını önümüzde haftalarda yüzde 30'a iteceğini söyleyerek, beş yıllık tahvillerin alımını önerdi. Bloomberg'in Fed fon vadelilerine bağlı hesabına göre, faiz artırım olasılığı Çarşamba günü yüzde 49'du.

Matthew Hornbach ve Guneet Dhingra, "Fed'in ilave faiz artırımının anahtarını enflasyon tutuyor." dedi ve "Piyasa Eylül ayı faiz artırımını masadan kaldırmalı ve Aralık faiz artırımının olasılığını düşürmeli." diye konuştu.

- Hisse senetleri

S&P 500, enerji hisse senetlerinin yükselirken, telefon hisselerinin düşmesiyle yüzde 0.1 yükseldi. Kar sezonunun son eriyor olmasıyla birlikte, Wal-Mart Stores Inc., çeyreklik sonuçlarının analist beklentilerini aşmasının ardından yllık gelir tahminini yükseltmesiyle değer kazandı. Cisco Systems Inc., iş gücünden yaklaşık yüzde 7'lik kesinti yapacağını açıklamasının ardından düştü.

ABD hisse senetleri, şirket karlarının beklentileri aşması, istihdam piyasasının iyileşmesi ve merkez bankalarının büyümeyi desteklemeye devam edeceğine yönelik iyimserlikle son sekiz haftanın altısında yükseldi.

Avrupa hisse senetleri, madenciliğin emtiadaki rallinin etkisiyle Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etmesiyle, beş gümn sonra ilk defa yükseldi.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, doların zayıflamasıyla iki ayı aşkın sürenin en kalıcı rallisine yöneldi. Batı Teksas petrolü kazancını, bir yılı aşkın sürenin en uzunu olan altıncı güne taşıdı. Petrol, son 5 seansta yüzde 12'den fazla yükseldikten sonra yüzde 3.1 yükselerek varil başına 48.22 dolara geldi.

Ekim vadeli Brent petrol yüzde 2.1 kadar yükselerek varil başına 50.89 dolara ilerledi. Altın, bakır ve gümüş yükseldi.

(23:15'te güncellendi)