Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin yakın zamanda faiz artırımı yapmak için yeterince güçlü olduğunu söyledi ve uzun süre beklemenin yüksek enflasyon ya da büyümeyi bozacak varlık balonları riskleri olduğunu belirtti.

Williams Alaska'daki konuşmasında, "İyi bir ivmeyle güçlü bir iç ekonomi bağlamında, kademeli faiz artırımına gitmek ne kadar erken o kadar iyi." dedi ve "Faizleri erken artırmak daha düzgün ve daha kademeli normalleşmeye izin verebilir." diye konuştu.
Fed Başkanı Janet Yellen'in San Francisco Fed'teki yerine dolduran Williams, FOMC toplantılarında oy hakkına sahip olmasa da, önemli bir düşünce lideri olarak sayılıyor. Williams'ın son yorumları Temmuz toplantısında faiz artırımını savunan yetkililerin yanında olduğunu işaret ederken, Aralık faiz artırımından önceki yorumlarıyla paralellik teşkil ediyor.

Williams, ABD'nin neredeyse tam istihdama ulaştığını, ve geleceğin bir hedefe ulaşmaktan daha çok sonucu devam ettirmekle ilgili olduğunu söyledi. "Şu anki istihdam hızı, benim aylık 80,000 olarak düşündüğüm ihtiyacımız olan seviyenin çok üzerinde." dedi.

Fiyatlar üzerineyse Williams, enflasyonun yüzde 2 hedeflerine doğru ilerlediğini söyledi ve istihdam piyasasının gücünün bu hedefi tutturmada yardım edeceğini ifade ederek, "Bu koşullar altında Fed'in kademeli bir şekilde faizleri daha normal seviyelere doğru çekmesi mantıklı." diye konuştu.