Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Doların sıçramasıyla hazine tahvilleri hisse senetleriyle birlikte düştü ve San Francisco Fed Başkanı John Williams merkez bankası'nın Eylül ayı toplantısında faiz artırımının hala masada olduğunu söyledi.

ABD 10 yıllık hazine tahvilleri, Bloomberg'in topladığı veriye göre, traderların gelecek ayki olası faiz artırımını yüzde 24 civarında fiyatladığını göstermesinin ardından iki günlük rallisini durdurdu. Küresel hisse senetleri haftalık kazançlarını silerken, S&P 500 Endeksi rekor seviyeye yöneldikten sonra düştü. Dolar, Nisan'dan beri ilk iki haftalık düşüşünü azalttı. İtalya hisse senetleri Cuma günkü düşüşlere öncülük etti. Ülke tahvilleri, İspanya'nın bankacılık sektörünün sağlığı ve siyasi risklerin İspanyol varlıkları üzerinde baskı oluşturmasının etkisi ile, İspanyol tahvillerine kıyasla 18 ayı aşkın sürenin en yüksek getirisini sağladı.

Finans piyasaları bu hafta Fed yetkililerinin şahin yorumlarıyla sarsılırken, tutanaklar son politika toplantısının fiyat baskılarında sert yükseliş beklentilerinin hafif olduğunu göstererek güvercin bir tonda olduğunu gösterdi. John Williams dün, piyasaların faiz yolununun Fed'inkiyle tutarl olamayabileceğini söyledi.

Memphis, Tennessee'de FTN Financial faiz oranı strateji birimi başı Jim Vogel, "Mail kutum Williams'ın açıklamalarına dönüş yapan insanların mesajlarıyla dolu." dedi ve "Görünüşe göre insanlar Fed konuşmalarını daha önce aldıklarından daha ciddiye alıyor." diye görüş bildirdi.

- Tahviller

Bloomberg Bond Trader verisine göre, österge 10 yıllık tahvil faizleri beş baz puan yükselerek yüzde 1.58'e geldi.
İtalyan tahvilleri, İspanyol olanlara kıyasla, iki ülkedeki politik ayrılıkların etkisiye düşüyor. İspanya siyasi çıkmasına çözüm bulma yolunda ilerlerken, İtalya; Başbakan Matteo Renzi'nin kaderini belirleyecek bir referandumla karşı karşıya. İki ülkenin tahvil faizleri arasındanki fark 17 baz puana ulaşarak Ocak 2015'ten beri en yüksek seviyesine geldi.

- Hisse senetleri

MSCI küresel hisse senedi endeksi, gelişen piyasa hisse senetlerinin Temmuz 2015'ten beri en yüksek seviyesinden düşmesiyle New York'ta yüzde 0.2 düştü.

S&P 500, iki günlük kazancının endeksi yeni rekorlara götürmesinin ardından yüzde 0.4 düştü. Petroldeki son yükseliş, beklentileri aşan karlar ve istihdam piyasasındaki güçlenme işaretlerinin devam etmesi değerlemelerin yükselmesine yardım etmişti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, işlem hacminin 30 günlük ortalamanın yaklaşık üçte biri olmasıyla yüzde 0.8 düştü. Bu yıl dünyanın en kötü performansını sergileyen İtalya'nın FTSE MIB Endeksi yüzde 2.2 düştü.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. ABD merkez bankasının tutanakları yetkililerin faiz artırımının zamanlamasında fikir ayrılığında olduğunu gösterirken, New York Fed Başkanı William Dudley bir önceki gün piyasasınn faiz artırım olasılığını düşük fiyatladığını söylemişti.

Yen, yüzde 0.3 zayıflayarak dolar başına 100.19 seviyesine gelerek, haftalık kazancını yüzde 1.1'e düşürdü.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.6 düşerek dört haftanın ilk haftalık kaybına yöneldi. Güney Kore wonu ve Güney Afrika randı en az yüzde 0.9'luk düşüşle gerilemeye öncüşük etti.

- Emtia

Petrol, OPEC görüşmelerinin olası bir üretim dondurumuna yol açacağı beklentileriyle ve ABD stok verisinin düşmesiyle boğa piyasasına girdikten sonra, dört ayın en güçlü haftalık kazancına yöneldi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 1 sent düşerek varil başına 48.21 seviyesine geldi. 

(21:30'da güncellendi)