Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “Hükümetimizce sektöre yönelik SGK primleri ve vergiler gibi kamu ödemelerinde 18 ay süreyle öteleme yapılması önemli bir teşvik olacaktır.” dedi.

Birlik açıklamasına göre, Türkiye genelinde konaklama sektörü yatırımlarında Temmuz 2016’da proje sayısı azalırken yatırımların parasal miktarında hafif de olsa artış meydana geldi. Bu artış iki adet beş yıldızlı otel için temmuzda 150 milyon TL teşvik alınmasından kaynaklandı. 7 aylık dönemde ise yatırımlarda gerileme devam etti. Bu yıl teşvik başvurusu yapılan yatırımlar hayata geçirilirse 100 yeni otel daha konaklama sektörüne katılacak ve bu projelere 1.6 milyar TL yatırım yapılacak.

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2016 yılı temmuz ayına ait verilen yatırım teşvik belgelerini konaklama sektörü açısından derleyen TÜROB’a göre, Temmuz 2016'da ülke genelinde toplamda 6 şehirde 6 yeni otel projesi teşvik belgesi ve 2 otel renovasyon belgesi aldı. Toplamda 154 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 509 yeni ek istihdam sağlanacak ve yatak kapasitesi bin 847 adet artacak. Geçen yılın temmuz ayına göre, proje sayısı yarı yarıya düşerken, yatırımların parasal miktarında ise yüzde 4 artış meydana geldi.

Bu artış iki adet beş yıldızlı otel için temmuzda 150 milyon TL teşvik alınmasından kaynaklandı. Geçen yılın aynı ayında 11 ilde toplam 2 bin 142 yataklı 14 otel projesi 148 milyon TL yatırım tutarıyla teşvike bağlanmıştı.

7 ayda yüzde 21 geriledi

Ocak-Temmuz 2017 dönemini kapsayan 7 ayda ise Türkiye genelinde 31 şehirde 100 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 1 milyar 634 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 5 bin 242 yeni ek istihdam sağlanacak ve yatak kapasitesi 20 bin 971 adet artacak.

Geçen yılın ilk 7 aylık döneminde toplam 32 bin 109 yatak kapasiteli 148 otel projesi 2 milyar 73 milyon TL yatırım tutarıyla teşvike bağlanmıştı. Buna göre proje sayısı yüzde 32, yatırım miktarı yüzde 21 geriledi. 7 aylık dönemde yatak sayısı açısından Antalya 4 bin 69 yatak ile ilk sırada yer aldı. Antalya'yı, 3 bin 508 yatak ile İstanbul ve 1.818 yatak ile Aydın takip etti.

Otel sayısı açısından ise İstanbul 16 otel ile ilk sırada yer alırken, Muğla 11 otel ile ikinci, Antalya 9 otel ile üçüncü sırada. Yalova ve Düzce ise bu yıl ilk kez listeye giren şehirler oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, yılın ilk 7 ayında turizm yatırımlarındaki geçmiş yıllara oranla gözlemlenen yavaşlamanın, sektörün içerisinden geçtiği zorlu süreçle ilişkili olduğunu ifade etti.

Bayındır, konaklama sektörü olarak gerek istihdamı gerekse sürdürülebilir turizm ilkelerini koruyup faaliyetlerini sürdürmek için yoğun çaba harcadıklarını belirterek şunları kaydetti:

"İçerisinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte hükümetimizce sektöre yönelik SGK primleri ve vergiler gibi kamu ödemelerinde 18 ay süre ile öteleme yapılması önemli bir teşvik olacaktır. 2016 ve 2017 yıllarının turizm açısından taşıdığı riskler dikkate alınarak hükümetimizden sektörümüzün verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik acil teşvikleri bir an önce hayata geçirmesini bekliyoruz."

AA

AA