Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Akbank arasında 250 milyon dolar tutarında uzun vadeli kredi anlaşması yapıldı.

IFC tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, sağlanan kredinin Akbank tarafından küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) finansmanında kullanılacağı belirtildi.

Türkiye'deki işletmelerin yaklaşık yüzde 90'ının KOBİ olduğu hatırlatılan açıklamada, yapılan sekiz yıl vadeli seküritizasyon işlemi sayesinde Akbank'ın KOBİ kredilerini büyüteceği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank'ın Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, söz konusu kredi anlaşmasının küresel finansal piyasaların zorlu bir süreçten geçtiği sırada yapıldığına değinerek, "Yüksek marka değerimiz, sağlam bilançomuz ve finansal kuruluşlarla aramızdaki uzun yıllara dayanan ilişki, dönüm noktası niteliğindeki yeni bir finans anlaşmasında kaldıraç görevi gördü." ifadesini kullandı.

KOBİ kredilerinde büyümenin Akbank'ın stratejik önceliği olduğunu belirten Rota, "Türk ekonomisine ve reel sektöre daha uzun vadelerde en uygun oranlarla finansman sağlamaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

Gelecekteki nakit akışlarına dayanan söz konusu seküritizasyon işleminde, ihracat ve diğer faaliyetlerin sonucunda hesaplarına gelen Döviz havalelerini teminat olarak kullanan banka, bu teminat karşılığında yurt içi kaynaklara nazaran daha uzun vadeli ve rekabetçi oranlardan borçlanabiliyor.

IFC Financial Institutions Group'un Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Manuel Reyes-Retana ise söz konusu kredi anlaşmasının IFC'nin Türkiye'deki iki önceliğine, herkesin erişebileceği finansman ve sermaye piyasalarının gelişmesine yönelik olduğunu belirterek, "Gelişmekte olan pazarlarda uzun vadeli finansmana erişim, özellikle de KOBİ'ler gibi Türkiye'deki ekonomik aktivitelerin omurgasını oluşturan kesimler için, kolay değil. Bunun gibi yenilikçi finansman yapıları daha büyük bir işbirliğine ve etkiye imkan tanıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye, 1956 yılında kurulan IFC'nin küresel ölçekteki operasyonları içinde ikinci en büyük ve Washington'ın dışındaki en büyük ofisine ev sahipliği yapan ülke konumunda.

1948'de kurulan Akbank'ın ise yaklaşık 900 şubesi ve 14 bin çalışanı bulunuyor.

 

A