Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'da, Urjit Patel’in merkez başkanı olarak atanmasının ardından oluşabilecek gerginliğin karşısında yatırımcılar son dönemde Hindistan piyasalarında görülen ralliye minnetar.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvilin getirisi 7 yılın düşüğüne gerilerken, S&P BSE Sensex Endeksi, halihazırda Hindistan Merkez Bankası Başkanı olan Raghuram Rajan'ın 18 Haziran'da bir dönem daha başkanlık yapmayacağını açıklamasının ardından Cuma gününe kadar yüzde 5 yükseldi. Haftasonunda Merkez Bankası başkanlığına Patel'in atandığının açıklanmasının ardından Pazartesi günü TSİ 08:20'de Hindistan para birimi rupi yüzde 0.2 değer kaybederken, hisse senedi endeksi yüzde 0.4 düştü.

Küresel likiditedeki artış ile birlikte ve yeni MB başkanının Rajan'a göre faiz indirmeye daha istekli olacağı spekülasyonuyla Hindistan tahvilleri ve hisse senetleri yükseldi. İlk bakışta, Patel'in enflasyon hedeflemesini benimsemesi Rajan'a paralel bir görüntü veriyor. İkinci olarak, yeni MB Başkanı henüz görüş bildirmedi. Nomura Holdings'in 21 Ağustos tarihli raporuna göre, Patel muhtemelen halefinin ayakizlerini takip edecek.

Mumbai merkezli broker şirketi India Infoline YK Başkan Yardımcısı Sanjiv Bhasin, "Patel'in enflasyon konusunda şahin olması sebebiyle tahvil getirileri artabilir. Piyasalar aşırı derecede köpüklü hale geldi ve değerlemeler fazla gerildi." dedi. Bhasini önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde hisse senetlerinde düşüş öngörüyor.

Hindistan, küresel merkez bankalarının teşviklerini artırmasıyla gelişmekte olan piyasalara fon girişinin artmasından faydalanıyor. Bir sonraki MB Başkanı'nın kim olacağına dair tartışma bir yana bırakıldığında şirket karlarını olumlu etkileyen gelişmeler ardı ardına geldi. Başbakan Narenda Modi'nin ülke genelinde uygulanacak bir satış vergisinin oluşturulmasını parlamentodan geçirmeyi başarması Modi'nin iktidardaki 2 yılda yaşadığı en büyük başarı oldu.

New York merkezli Auerbach Grayson & Co Asya hisse senetleri başkan yardımcısı Nikhil Bhatnagar'a göre, Rajan'ın veliahtı olarak Patel seçimi kısmen hayal kırıklığı oldu. Bhatnagar, büyüme yanlısı bir MB Başkanı'nın seçilmesini umuyordu.

Bhatnagar, "Patel başarılı olsa da, Rajan'ın politikalarını devam ettireceğinden şüpheliyim. Önümüzdeki 5 yılda Hindistan'da kesinlikle para politikası maliye politikasıyla birlikte hareket etmeli" dedi.