Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü fon yöenticisi ve Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Fed'in faizi düşük tutmanın maliyetini düşünmesi gerektiğini söyledi.

El-Erian, Pazartesi günü Bloomberg Radio'ya yaptığı değerlendirmede, Fed yetkililerinin, ABD ekonomisinin azalan işgücü verimliliğinin baskısına karşın, faizi düşük tutmanın maliyetini düşünmeleri gerektiğini belirtti.

El-Erian, "Yol üstünde ayrıca, olağandışı para politikasından dolayı, finansal istikrarsızlık riski de var," dedi ve "Ve, bu, sanıyorum, faizleri yavaş bir şekilde normalleştirmenin en güçlü argümanı, zira aksi halde aşırı risk almaya katkıda bulunursunuz" şeklinde görüş bildirdi.

Fed gösterge faizi 2008 yılında sıfır seviyesi yakınına düşürdü ve ondan sonra yalnızca bir kez Aralık ayında faiz artırımına gitti. Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre, politika yapıcılar diğer bir faiz artırımının zamanlaması konusunda bölünmüş durumda ve bazı yetkililer, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması gibi jeopolitik sıkıntılardan dolayı endişeli.

Amerikan çalışanlarının verimliliği, bu ay açıklanan verilere göre, 30 Haziran'da sona eren çeyrek dönemde beklenmedik bir şekilde düşerek, üst üste üçüncü çeyrekte de geriledi. El-Erian, düşük faizlerin, tasarruf edenleri cezalandırarak ve daha iyi getiri arayan tahvil traderlarının tedbirsiz işlemlerini cesaretlendirerek, finans piyasalarında olumsuzluklara neden olabileceği uyarısında bulundu.