Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomisine dair karışık gelen verinin Fed'in faiz artırmada acele etmeyeceği beklentilerini artırmasıyla rekor seviyesine yakın kapattı.

ABD yeni konut satışının yükseldiğini ve imalatın yavaşladığını gösteren veriler, Fed yetkililerinden gelen şahin yorumları sorgulattı. S&P 500 Endeksi rekor seviyesini kısa bir süre geçerken, ABD 10 yıllık hazine tahvilleri 2006'dan beri en sıkı işlem aralığında sıkıştı. Petrol, İran'ın üretimi dondurmada diğer üreticilerle işbirliğinde daha istekli olabileceğine yönelik spekülasyonlarla yükseldi.

Piyasa beklentisi geçtiğimiz haftalarda, Fed'in sıkılaştırmada ne kadar agresif olacağına yönelik tahminlerin etkisiyle ileri geri gidip gelirken, Fed yetkililerinden gelen yorumları sindiren traderlar Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günkü konuşmasını bekledi. Karışık gelen ekonomik veri merkez bankasının faiz artırma görüntüsüne gölge düşürdü. Bloomberg'in fed fon vadelilerine bağlı derlediği veriye göre, Eylül ayı faiz artırım şansı sadece yüzde 26 olarak fiyatlandırılıyor.

Boston'da Mischler Financial Group Inc.'den Larry Peruzzi, "Yeni bir zirveye doğru gidiyoruz ve olay her şeyin iyi gittiği ancak fazla ısınmamış o noktada olmakla ilgili." dedi ve "Şimdi herkes Cuma günkü Yellen'in konuşmasını bekliyor." diye konuştu.

- Hisse senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 sıçradı. Best Buy yüzde 20 yükseldi. Monsanto Co., konuyla alakalı kişilerin Bayer AG ile olan görüşmelerin ilerlediğini söylemesinin ardından yukarı tırmandı.

Beklentileri aşan kar açıklamalarının etkisiyle, S&P 500'ü 10 yeni rekora taşıyan ralli, Fed yetkililerinin şahin açıklamalarının ardından güç kaybetmişti. Endeks, 2002'den beri en yüksek değerlemesine yakın işlem görürken, CBOE Volatilite Endeksi iki yılın düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Key Biscayne portföy yöneticisi Brain Frank, "Kar sezonu büyük oranda sona erdi ve bakabileceğimiz tek şey Fed açıklaması" dedi ve "Şu anda gördüğüm en agresif düşüşten alım piyasası var. Son iki güne düşüş bile demem ancak küçücük bir düşüş bile satın alma ve Fed hakkında konuşmalar için bahane olmuş gibi gözüküyor." diye görüş bildirdi.

Avrupa hisse senetleri, euro bölgesi ekonomisinin büyüme ivmesini Ağustos ayında koruduğunu göstermesinin ardından yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzce 0.8 artış kaydetti. BHP Billiton Ltd. ve Anglo American Plc, Çin'deki demir cevherinin iki haftanın yükseğine sıçramasıyla, madencilik sektörünün endeksteki 19 sektör grubu arasında en iyi performansı sergilemesine öncülük etti.

- Para birimleri

ABD para biriminin 10 önemli Döviz karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son iki günde yüzde 0.6 kadar yükseldikten sonra hafif değişti. Dolar yüzde 0.2 düşerek yen karşısında 100.11 olurken, euro karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1310 seviyesine geldi.

Swissquote Bank’ten Rosenstreich'a göre, son zamanlardaki konuşmalara rağmen, Fed'in küresel anlamda merkez bankalarının faiz indirdiği bir ortamda, faiz artırımına gitmenin tehlikelerinin farkında olduğunu söyledi.

Rosenstreich, "Fed sadece diğer merkez bankalarının şahin olmaya başlamasıyla faiz artırabilir." dedi ve "Helikopter para seçeneğinin eşiğindeki bir BOJ ile, bizim kitabımıza göre sıkılaştırmaya olumlu bakamazsınız." diye konuştu.

Gelişen piyasa para birimleri, Güney Afrika randının öncülüğünde iki günlük düşüşünden sıçradı. Türk lirası, merkez bankasının analist beklentileri doğrultusunda faiz indirmesi ve enflasyonun kademli olarak hafifleyeceğini açıklamasının ardından, dolar karşısında kazançlarını korudu.

- Emtia

Petrol, İran'ın üretimi dondurma konusunda diğer üreticilerle işbirliğine gitmede daha istekli olabileceği beklentisiyle gün içindeki kayıplarını tersine çevirerek yükseldi.

Reuters'ın, OPEC ve petrol sektöründeki kimliği belirtilmeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İran petrol üretimini dondurma konusunda diğer ülkelerle anlaşarak piyasayı destekleyebileceği yönünde "pozitif sinyaller" gönderdiğini söyledi. Goldman Sachs analist raporunda, OPEC ve diğer üreticilerin gelecek ay yapılacak gayri resmi görüşmelerde petrol üretimini dondurma kararı aldığı takdirde yükselen fiyatların diğer ülkelerdeki üretimi canlandıracağını belirtti.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü Nymex piyasasında varil başına 48.10 dolara geldi.

Altın vadelileri, doların düşerek metallere olan talebi artırmasıyla New York'ta Comex piyasasında saat 13:54 itibariyle yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,346.10 dolara geldi.

- Tahviller

Bloomberg Bond Trader verisine göre, ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri hafif değişerek yüzde 1.55 oldu. Faiz bu ay 15 baz puan aralığında, kapanış bazında Şubat 2006'dan beri en dar aralığında seyretti.

(23:45'te güncellendi)