Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirimini değerlendirdi.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye beklentiler çerçevesinde karar alındığını, faiz indiriminin sonuna gelinmediğini ve 25 baz puan daha indirim beklediğini dile getirdi.

Altınsaç, "Metinde 3 değişiklik var, likidite önlemleriyle ilgili paragraf düşürülmüş. En önemlisi enflasyon söylemleri. Çekirdekte düşüşün altı çizilmiş, bence de yıl sonuna kadar düşüş olacak. Cari açıkta turizm kaynaklı bozulma ifade edilmiş. Notta bunun dışında ekstra bir durum söz konusu değil. Ben faiz indiriminin bir sonraki ay da 25 baz puan olarak devam edip, ardından sonlanmasını bekliyorum" yorumunu yaptı.



Turkey Macro View Consultancy CEO'su Serkan Özcan Bloomberg HT'ye "Merkez Bankası'nın bu toplantı notunda en önemli ayırıcı cümle, iç talepteki yavaşlamayı göz önüne getirmesi. MB'nin söylediği bu kanaat faizlerinin düşme trendlerine devam edilmesi açısından uygun ve uyumlu...Türkiye'nin sadeleştirme para politikasına hala tam olarak ihtiyacı olmadığını belirten Özcan "bu politikanın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.." diye konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Murat Yülek Bloomberg HT'ye piyasa beklentileri doğrultusunda bir karar alındığını belirterek "25 baz puan indirim olabileceği veya belki indirmeyebileceklerine dair beklentim vardı. Bundan sonra faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği konusu önemli, ben enflasyona rağmen sadeleşme anlamında üst bantta bir sonraki ay da indirim gelir mi diye düşünmeye başladım" yorumunu yaptı.

"ENFLASYON BELİRLEYECEK"

Garanti Yatırım Araştırma Bölümü yolladığı notta, üst bantta indirimlere devam edip etmeyeceğini, enflasyon tarafındaki gelişmelerin belirleyeceğine dikkat çekti. Açıklamada "Özellikle çekirdek enflasyon tarafında Ağustos ve Eylül’de beklenen kademeli düşüşün gerçekleşmemesi durumunda, üst banttaki indirimlerin duracağını düşünüyoruz. Faiz indirimleri konusunda fazla yeri kalmayan TCMB’nin önümüzdeki dönemde zorunlu karşılık oranlarında indirimlere devam edeceğini düşünüyoruz" değerlendirmesine yer verildi.



"FAİZ KONUSUNDA ELİ ZORLAŞIYOR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da yolladığı notta, Merkez Bankasının faiz indirimlerine bir süre daha devam edebileceğini belirterek "Enflasyona bağlı bir para politikası olacaksa; faizin daha inmemesi gerekiyor. Faizde hareket alanı oluşması için enflasyon beklentilerinin gerilemesi gerekir.

Küresel risk iştahı yüksek kalmaya devam ederse; her ne kadar marjinal fonlamanın enflasyon oranı altına düşmemesi gerektiğini düşünsek de, faiz indirimleri devam edebilir. Merkez Bankası bizce en az bir faiz indirimi daha yapacaktır, duruma göre bu iki de olabilir. Ancak aylar ilerledikçe, artık eli daha zorlaşmaktadır" yorumunu yaptı.

Rabobank gelişen piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys ise Bloomberg HT'ye faiz indiriminin beklentilerle uyumlu olduğunu söyleyerek "bugünkü toplantıda ölçülü bir faiz indirimi yapıldı. TL'deki istikrar MB'ye manevra yapma imkanı sağladı" diye konuştu.

Merkez Bankası bugünkü toplantıda, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) % 8,75'ten % 8,50'ye indirirken  borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu.