Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, emtia üreticilerinin yükselen metal fiyatlarıyla birlikte sıçraması ve PMI verisinin bölgedeki ekonomik ilerlemenin devam ettiğini göstermesinin ardından iki haftanın en büyük yükselişini kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra'da 0.9 yükselerek 343.6 seviyesine geldi. BHP Billiton Ltd. ve Anglo American Plc., Çin'deki demir cevherinin iki haftanın yükseğine sıçramasıyla, madenciliğin endeksteki 19 sektör arasında en iyi performansı kaydetmesine öncülük etti. Bugünkü veri, PMI'ın yedi ayın en güçlü yükselişini kaydetmesiyle birlikte euro bölgesi ekonomisinin Ağustos ayında büyüme ivmesini koruduğunu gösterdi. Endeks'teki işlem hacmi son 30 günlük ortalamanın yüzde 17 altındaydı.

Londra'da CMC Markets piyasa analisti Michael Hewson, "Ham madde sektörü ve verinin öncülüğünde iyi vir sıçrayış gerçekleştirdik." dedi ve "Dün büyük oranda petrol fiyatlarındaki düşüşle bir miktar satış gördük. Şimdi ise İngiltere'deki konut sektörü ve bazı iyi PMI verileriyle biraz alım görüyoruz. Şimdiye kadar gördüğümüz rallinin tehdit altında olduğunu gösterecek bir durum olmadı." diye konuştu.

Stoxx 600 Şubat ayındaki düşüğünden yüzde 13 yukarıda seyretmesine rağmen, yıl için yüzde 6.1 aşağıda seyrediyor. Madenciliktek düşüşler dün endeksi olumsuz etkilerken, ABD borçlanma maliyetlerine yönelik tahminlerin etkisiyle endeksteki kazançları sildikten sonra hafif değişerek bırakmıştı. Bir sonraki faiz artırımının zamanına yönelik belirsizlik, İtalya'daki bankacılık krizinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi teşvik etmedeki kabiliyetine yönelik azalan güvenin de dahil olduğu Avrupa hakkındaki endişeleri artırdı.