Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika randı, Daily Maverick'in Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın polise ifade vermesi için çağırıldığını söylemesinin ardından devlet hazinesinin başının değişebileceği endişelerinin artmasıyla, dolar karşısında üç haftanın en zayıf seviyesine geriledi.

Haber sitesi kaynak belirtmeden, Gordhan'ın resmi olarak suçlanmadan önce sanıklara haklarını bildiren bir uyarı mesajı alacağı konusunda bilgilendirildiğini yazdı. Soruşturmanın, Gordhan'ın ülkenin vergi toplama biriminin başında olduğu dönemle ilgili olduğu belirtildi. Daily Maverick'in haberine göre, dört eski vergi görevlisine haklarındaki suçlamalar hakkında bilgilendirme amaçlı mektupların gönderildiği belirtildi.

Pretoria Treasuryone (Pty)'de trader olan Wichard Cilliers, haberin Başkan Jacob Zuma ve Gordhan'ın arasındaki anlaşmazlık endişelerini yeniden başlattığını söyledi. Gordhan, hazineyi borçları azaltma ve harcamaları sınırlamaya adarken, Afrika Ulusal Kongresi parti kararı, yerel seçimlerdeki yenilgi sonrası tekrar destek kazanmak için, bütçenin yeniden önem sırasında öne alınması çağrısında bulundu.

Cilliers, "Bu politik bir kargaşa ve uluslararası piyasadaki yatırımcılar Pravin Gordhan'ın maliye bakanı görevinden alınabileceği gerçeğini beğenmiyor." dedi ve "Onu güvenilir bir maliye bakanı olarak görüyorlar. Gordhan, Zuma'nın eline batan diken gibi." diye konuştu.

Rand, yüzde 3 kadar düşerek dolar başına 13.9816 olarak 3 Ağustos'tan beri en zayıf seviyesine geriledi. Para birimi saat 19:08'de Johannesburg'da yüzde 2.4 gerileyerek, Bloomberg'in takip ettiği 31 önemli ve gelişen ülke para birimleri arasındaki en kötü performansı kaydetti.