Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

15 Temmuz darbe girişiminde saldırganların öncelikli hedeflerinden biri olan Türk Telekom yaralarını sarmaya devam ediyor. Şirketin Ankara ve İstanbul’daki üç yerleşkesi helikopter ateşi dahil ağır silahların hedefi haline gelirken kuruluş İstanbul Acıbadem’deki merkezinde bir de şehit verdi. Saldırıların kontrol altına alınmasıyla birlikte ülke çapında pek çok kurum ve kuruluşta olduğu gibi Türk Telekom bünyesinde de olası FETÖ örgütüne bağlı çalışanlara yönelik denetlemeler başlatıldı.

Yapılan açıklamalarda devletle ortak yürütülen ayıklama operasyonu kapsamında 290 kişinin şirketle ilişkisinin kesildiği belirtildi. Bu aşamada üst düzey iki yetkilinin görevinden ayrılması ise üst düzey yeni kopmaların yaşanacağı hatta bunun sonucunda gelecek yeniden yapılanma sürecinde Türk Telekom CEO’su Rami Aslan’ın da görevinden ayrılabileceği yönünde söylentilere neden oldu.

OPERASYON SÜRÜYOR

Darbe girişimi ve sonrasında yaşanan olayların ardından Habertürk Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, zorluk ve rekabete küresel çapta kıyasıya rekabetin yaşandığı telekom sektöründen alışkın olduğunu belirterek, “Zorlukları severim, bir yere gitmiyorum ve görevimin başındayım” dedi.

Kurum dahilindeki olası örgüt üyelerinin ayıklanma operasyonuna da değinen Aslan, “Bunun için özel bir tim kurduk. Bu tim devletin güvenlik güçleri ve yargı ile ortak çalışıyor. Suçu belirlenen herhangi bir çalışan çıkarsa hakkında yasal işlem yapılıyor. Yargının tüm kararlarına saygılıyız"dedi.

Son dönemde duyurdukları yatırımlarının 10 milyar TL’yi bulduğunu hatırlatan Aslan, “15 Temmuz akşamı hem altyapımız hem de insan kaynağımız en ağır şekilde test edildi. Ancak İstanbul ve Ankara başta olmak üzere iletişim ağımız ülke çapında bir saniye bile devre dışı kalmadı” diye konuştu. Girişim akşamında yetkilerle yürütülen ortak çalışmalar sonucu darbeci olduğu anlaşılan askeri birimlerdeki iletişim altyapısının devre dışı bırakıldığını söyleyen Aslan, “Halkın harekete geçtiği çok yoğun bölgelerde ise iletişim konusunda tüm sınırlamaları kaldırdık” dedi.

"YATIRIMCILARIMIZA EKONOMİMİZİN GÜCÜNÜ ANLATIYORUZ"

 - Darbe girişimi sonrasında da faaliyetlerimiz ve ekonomimiz her zaman olduğu gibi güçlü bir şekilde devam ediyor.

- Sürekli iletişim halinde olduğumuz yatırımcılara da Türk ekonomisinin güçlü yapısını ve taşıdığı büyük potansiyeli anlatıyoruz.

- Türkiye’ye yatırım yapma ve Türk halkına ileri teknoloji sunma konusunda hız kesmeden devam edilecek.

- Yıllık öngörüler doğrultusunda hareket etmeyi ve 2016 için belirlenen yatırım ve faaliyetlere bağlı kalmayı sürdüreceğiz.

- Türkiye’nin sağlıklı ekonomisi ve güçlü Tüketici Güveni Türk Telekom olarak başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. - -

- Türk Telekom Türkiye’nin dijital geleceğini şekillendirmeye kararlı bir şekilde devam ediyor.

- Bulunduğumuz sektör, ekonomik kalkınma ve refah için büyüme motoru misyonuna sahip."şeklinde konuştu.

KRİZ MASAMIZ HEMEN KONTROLÜ ELE ALDI

- Devletimiz ve milletimizin gücü, iletişim teknolojilerinin de desteğiyle darbeyi hep birlikte engelledik.

- Olayın en başından beri en yüksek düzeyde alarma geçildi ve bir kriz masası oluşturduk.

- Durum kapsamının ve niyetin farkına varır varmaz, derhal düzenleyici kurumla iletişime geçildi.

- Güvenlik güçleri için VPN bağlantısına öncelik verildi. Kalkışmaya katılanların bağlantısı kesildi.

- Güvenlik güçlerinin ihtiyaç duydukları noktalarda veri hızı artırıldı. Şebeke operasyonlarımızın çalışması noktasında mekâna hiçbir şekilde bağımlılık olmadı.

- Teknik olarak, binalarımızda sınırlı sayıda personel bulundurarak çalışmalar sürdürüldü. Ayrıca, sistemler tam yedekli olarak çalıştırıldı.

- 48 saat boyunca hiç durmadan ve uyumadan çalıştık. Böylece, darbe girişimi gecesi ve sonrasında 7/24 kesintisiz iletişim sağlandı ve tüm Türkiye’nin iletişimi 1 saniye bile kesilmedi"dedi.

"4.5G’NİN ÖNEMİNİ O GECE GÖRDÜK"

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan 4.5G’ye yönelik insan ve altyapı yatırımlarının ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz akşamı gördüklerini de hatırlatarak, “Görüntülü iletişim, hızlı internet ve mesajlaşma gibi tüm iletişim hizmetleri kesintisiz sunuldu. 15 Temmuz’da şehit verdik ama Türkiye’nin iletişimini FETÖ’ye teslim etmedik. 4.5G’nin ne kadar önemli olduğunu ülke olarak o gece gördük” diye konuştu.

"İYİ HAVA, KÖTÜ HAVA YATIRIMCISI OLMAZ"

Son dönemde Türkiye’de yaşanan olayların yatırım planlarında hiçbir değişikliğe neden olmadığını belirten Aslan, “Hissedarlarımız iyi hava kötü, hava yatırımcısı değil. Bu ülkenin mevcut ekonomik gücüne ve gelecekteki potansiyeline güveniyor. Zorluklar gelip geçer. Yaşananlar Türkiye’ye yönelik yatırımlarımızı azaltmayı değil daha da artırmamızı sağlayacak. Zira hem ülke hem de halkın çok sağlam olduğu bir kez daha görüldü. Burada olmaktan çok mutlu ve gururluyuz” dedi.

Mahmut Sancak/Gazete Habertürk