Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Gelişen piyasa varlıkları, emtia ile birlikte, Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması öncesi faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, vadeli işlem verilerine göre Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığının yüzde 54'e çıkmasının ardından son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Dolar, euro ve İsviçre frankı karşısında değer kazandı. Güney Kore wonu, Kuzey Kore'nin bir füze denemesi yaptığına ilişkin haberlerin ardından zayıflarken, Güney Afrika para birimi ve tahvilleri, maliye bakanının değiştirleceği haberleri ile geriledi. Stokların artmakta olduğuna ilişkin işaretler petrol ve bakırı aşağı çekti.

Gelişen piyasaların bazılarında politik ve güvenliğe ilişkin endişelerin atması ile birlikte, küresel anlamda beklentiler, tüm varlık gruplarında, traderların faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için dikkatlerini Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmaya çevirmesi ile birlikte dalgalı seyretti. Haftanın başlagıcından bu yana en az üç Fed yetkilisi şahin yorumlarda bulundu, ancak Salı günü açıklanan ABD verileri, konut satışlarının artması ve imalat sanayindeki yavaşlama ile birlikte, karışık bir tabloyu işaret ediyor. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan ikinci el konut satışları verisinin dokuz yılın zirvesi yakınında kalması bekleniyor.

Londra'da Capital economics Ltd. ekonomisti William Jackson, "Siyasi riskler sorun oluşturuyor, ancak şimdi tüm gözler Fed ve Yellen'ın üzerinde," dedi ve "Bu, en önemli faktör gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saati ile 06:02'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu ve bu, kapanış bazında 3 Ağustos'tan bu yana en güçlü düşüşü işaret ediyor.

(13:30'da güncellendi)