Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü Jackson Hole'de yapacağı konuşmada, ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin yapacağı açıklamalarda muhtemelen Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımını masada tutacak ifadeler kullanacak ancak herhangi bir taahütte bulunmayacak.

Eylül ayı, Jackson Hole'de toplanacak olan ve sıfıra yakın ya da negatif faiz ile dahi küresel büyüme oranını desteklemekte yetersiz kalan tüm küresel merkez bankası başkanları açısından önemli olacak. Japonya Merkez Bankası politika gözden geçirmesini tamamlamak üzere ve Avrupa Merkez Bankası Brexit'in etkisini ölçmeye çalışırken, muhtemel etkiler karşısında herhangi bir teşviğin gerekli olup olmadığını tartışıyor.

Yellen'in konuşmasının resmi olarak açıklanan konusu "para politikası araçları" ve 25-27 Ağustos tarhilerinde Kansas City Fed tarafından düzenlenen konferansın kendisi "Gelecek için dirençli para politikası çerçeveleri" üzerine gerçekleşecek.

Her iki başlık da işsizlik, enflasyon ve faiz oranı ilişkisi üzerine geleneksel bilgilerin ve bir sonraki resesyonda kullanılabilecek politika araçlarının akademik bir yaklaşım ile yeniden düşünülmesini gerektiren konular.

Ancak konferans kimi zaman önemli politika sinyallerinin verilmesine de sahne oldu. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke 2010 ve 2012'deki konuşmalarında varlık alımlarını artırma yönünde sinyaller vermişti.

Geçen seneki konferansa katılmayan Yellen, Jakson Hole'de politika adımlarına ilişkin mesaj iletmeye daha az ilgi gösteriyor. Ekonomik büyüme hafifçe toparlanırken ve işgücü piyasası tam istihdama yaklaşmışken, Yellen, Haziran'dan bu yana ilk kamuya açık konuşmasında faizlerin zaman içinde artırılmasına yönelik görüşü desteklemek isteyebilir.

2012'de yazdığı makaleyle Fed'i faiz konusunda sözlü yönlendirmeyi daha çok kullanması gerektiğine ikna eden Columbia Üniversitesi'nde ekonomist olan Michael Woodford, "Yellen'in Eylül toplantısında faiz artırımı seçeneğini elinde tutmak isteyeceğini ancak bunu yapmaya hazır olduklarına dair çok kesin  bir sinyal vermeyeceğini düşünüyorum" dedi.

Federal fonlama oranı vadelilerine göre, yatırımcılar bu yıl faiz artırımı olmasına yüzde 50'nin hemen üzerinde bir olasılık veriyor.

Fed yetkilileri, verimlilik büyümesinin yavaşalamasıyla ve işsizliğin enflasyona neden olmadan düşmesiyle, ekonominin ne hızlı ne yavaş büyümesini sağlayan ve nötr faiz oranı olarak adlandırılan faiz oranına ilişkin varsayımlarını gözden geçiriyor. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams 15 Ağustos'ta yayınlanan makalesinde, düşük nötr faiz oranı nedeniyle merkez bankası yetkililerinin enflasyon hedefini yükseltmesi gerektiğini öne sürmüştü. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'nin düşük verimlilik, düşük büyüme rejimine saplandığını ve önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde politika faizinin yüzde 1'in altında tutulması gerektiğini söylemişti.

Yellen, düşük nötr faiz oranını uzun vadede önemli bir faktör olarak görse de, bu durum 2016'da faiz artırımını masadan kaldırmıyor.

Eski bir Fed yetkilisi olan ve şimdi Cornerstone Macro LLC ortağı olan Roberto Perli, "Ben bu yıl bir faiz artırımı olmasını iyi bir baz senaryo olarak görüyorum, ancak faiz artırımının hızı muhtemelen Haziran'daki tahminlerden daha yavaş olacak" şeklinde yorumda bulundu.