Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel Döviz volatilitesini endeksleyen bir gösterge, Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü Jackson Hole'de ABD'de faiz politikasına ilişkin ipuçları verebileceğine dair spekülasyonla son 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed fonlama oranı vadelilerinde Aralık ayı itibariyle bir faiz artırımı olasılığının daha yüksek fiyatlanmaya başlamasıyla dolar endeksi yükselişini 3. güne taşıdı. Fed Başkanı Yellen Cuma günü Jackson Hole'de yıllık para politikası sempozyumunda konuşacak. Bir sonraki Fed politika kararı 21 Eylül'de alınacak.

Danimarka merkezli Saxo Bank A/S'de döviz stratejisti John Hardy, "Bu hafta döviz piyasasını etkileyecek faktörleri bekleyen gergin bir piyasa var. Sonrasında da 21 Eylül var. Bu durum, kısa sterlin gibi en kalabalık pozisyonlardan kolay çıkış eğilimi oluşturdu" dedi.

JPMorgan Chase & Co.'nun döviz volatilitesini ölçen göstergesi TSİ 08:47'de 10.22 seviyesine yükselerek, 26 Temmuz'dan bu yana kapanış bazında en yüksek seviyeye ulaştı. ABD dolarının 10 benzer para birimi karşısında hareketlerini gösteren Bloomberg Spot Dolar Endeksi 3. günde de yükselere yüzde 0.7 yükseldi. ABD doları euro karşısında yüzde 0.2 yükselirken, yen karşısında yatay seyrederek 100.21 seviyesinden işlem gördü.

Fed'in Eylül toplantısında faiz artıracağına yönelik olasılık hafta başında yüzde 24'ken, yüzde 28'e yükseldi. Bloomberg'in fed fonlama vadelilerinden derlediği verilere göre, yıl sonuna kadar faiz artırımı olasılığı yüzde 51'den yüzde 54'e çıktı.

Singapur'da Macquarie Bank Ltd'de döviz ve sabit getirili menkul kıymetler strateji şefi Nizam İdris, "Yellen, doların bu haftanın ötesinde de sürdürülebilir bir şekilde güçlenmesini doğrulamak için açıkça şahin bir tutum almalı. Önümüzdeki günlerde doların toparlanmasını bekliyor olsak da, Yellen'in görüşlerinde ince bir değişim olsa dahi tekrar zayıflayabilir" dedi.