Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Capital Economics, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek aylarda daha fazla faiz indirimine gidebileceğini belirtti.

Türk Lirası'ndaki zayıflamanın merkez bankasının genişleme sürecini tersine çevireceğini belirten kurum, gecelik borç verme faizinin 2016 yılı sonunda yüzde 8 seviyesinde gerçekleşmesini, 2017 yılında ise yüzde 10'a tırmanmasını bekliyor.

Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girşiminin ardından 2016 yılı için daha yavaş büyüme beklentisi olan kurum, GSYİH artışının 2016'da yüzde 3.3 olmasını tahmin ederken, 2017 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.

“İç talep halihazırda darbe almış gibi görünüyor. Aslına bakılırsa, araç satışları üçüncü çeyreğin başında tüketimde dik bir düşüşü işaret ediyor” ifadesi yer alan kurum raporunda, “Türkiye'nin dikkat çekici cari açığını fonlamak, Fed'in 2016 ve 2017'de sıkılaştırma sürecine devam etmesiyle birlikte daha zor olacak” denildi.

Capital Economics, Türk Lirası'nın 2017 sonunda dolar karşısında 3.50 seviyesine gerilemesini bekliyor. Ayrıca kurum, enflasyonun merkez bankası hedefini aşacağı tahmininde bulunuyor.