Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat 25 dakika sürdü.

Biden'in açıklamaları;

"15 Temmuz gecesi helikopterler Cumhurbaşkanının otelini bombaladıkları zaman, 15 dakika daha orada kalmış olsaydınız o manzarayı canlandırmak çok zordu. 15 Temmuz gecesi halk demokrasi uğruna yapılabilecek en büyük fedakarlığı yaptı. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu darbe girişimnine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için bizzat geldim"

"Kayıplarınız için çok üzgünüm. Tarih kitaplarında okuduğunuz bir şey değil. Bu şahsi bir şeydir. Bunu hiçbir hataya yol vermeyecek şekilde belirtmek isterim ki, ABD müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Biz Türkiye'yi destekliyoruz. Bu destek kesindir ve değişmez. Bu darbe teşebbüsü, Türkiye'nin halkına yapılmış bir hareketti. Türkiye halkına en çok değer verdiği değerlere yapılmış hareketti."

"ABD HALKI CESARETİNİZE HAYRAN OLDU"

"Darbe girişimi sırasında bir cep telefonundan halkınızı sokaklara çağırdınız. Bu teröristlerin demokrasinize almasını izin vermemesini istediniz. Bütün dünya sizi seyretti. Onlar sokağa çıktıktan sonra başka F16'ların gelip, gelmeyeceğini bilmiyorlardı. Bütün dünya Türk vatandaşlarının tankların önünde durduğuna şahit oldu. Hatta onlardan bazıları tanklar tarafından ezildi yanlış bilmiyorsam. Şahsen ve ABD halkı sizin cesaretinize hayran oldu."

"ABD'nin Gülen'i koruma gibi bir niyeti ve nedeni yok. Yasalar çerçevesinde mahkemeye getirilecekler. Heyetim Ankara'da Türk meslektaşlarıyla durumu değerlendiriyorlar. Belgeleri topluyorlar. Türkiye'nin Gülen'in teslimiyeti ile ilgili anlaşmalarımıza uygun olarak belgeleri topluyorlar. Biz bu konuda diğer suçluluların iadesinden daha fazla çalışıyoruz. İlk kez böyle bir durumda bu kadar zaman harcıyoruz. Bu şekilde mahkemenin standartlarına uygun olacak bilgileri toplamaya çalışıyoruz."

"OBAMA'NIN İADE ETMEK GİBİ BİR YETKİSİ YOK"

"Benim ülkem güçlü bir ülkedir. Obama onun başkanıdır. Buna rağmen başkanımızın bir suçluyu iade etmesi için hiçbir yetkisi yoktur. Bunu sadece mahkeme yapabilir. Başkan bunu kendisi yapmak isterse güçlere aykırı hareket ettiği için görevden alınır. Gülen'i korumak niyetimiz yoktur. Hatırladığınız gibi Gülen, Bush hükümetinden ülkede oturma izni istediğinde kabul edilmedi. Mahkeme Devlet Başkanı'nın kararını kabul etmedi. Bağımsız mahkemeler değerlendirecek. Bu biraz zaman alıyor. Ancak Türk hükümeti ile çalışarak hızlandırmaya çalışacağız"

"ÖZÜR DİLİYORUZ, KEŞKE DAHA ÖNCE GELEBİLSEYDİM"

"Ülkenin Güneydoğu bölgesinde olanlar nedeniyle çok eziyetler çekiliyor. Onların yaptığı barbarlıktır. Bu barbarlar karşısında ne Türk halkı, ne ABD halkı eğilecektir. Teröristlerin faaliyetleri karşısında eğilmeyeceğiz. Her zaman iyi iletişimde bulunduk. Konuşmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte bu akılsız terörist hareketlerin dünyadaki faaliyetlerini durdurmaya çalışacağız. Amerikalılar sizin yanınızdadır. Obama, size telefon eden isimlerden biridir. Özür diliyorum. Keşke daha önce buraya gelebilseydim. Sizin halkınıza hayranlık duyuyoruz."

RECEP TAYYİP ERDOĞAN: KEŞKE FARKLI ŞARTLARDA YAPABİLSEYDİK

"Joe Biden'i ikinci kez ağırlamaktan dolayı memnunum. Farklı bir zeminde, farklı bir zamanda yapmış olmaktan dolayı duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Çok daha farklı, normal şartlar bu görüşmeyi yapabilseydik." 

"Milletimle gurur duyuyorum. Benim milletimin elinde sadece bayrağı vardı. Ve o bayrağı ile beraber tankların üzerine yürüyor. Ve yüreğini inancıyla bütünleştirmek suretiyle 12 saat gibi kısa bir zaman içerisinde darbe girişimini püskürttü. Öncelikle milletime tekrar şükranlarımı ifade ediyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin sayısı 241 oldu, gazilerimizin sayısı 2 bin 194 oldu. Onlara da acil şifalar diliyorum"

"ABD İLE MODEL ORTAKLIK FARKLI BİR ZEMİNE ULAŞTI"

"Bu bir ortaya konulan tavrın ifadesiydi. Milletimizle iftiharımız çok farklı. Demokrasi, milletin bu şekilde sahiplenişiyle ayakta durabilirdi. Benim milletim sahip çıktı. Bu yoldaki yürüyüşümüz devam ediyor. ABD ile uzun bir geçmişe dayanan stratejik ortaklığımız var. Sayın Barrack'la stratejik ortaklıktan, model ortaklığa dönüştü. Model ortaklık da farklı bir zemine ulaşmış oldu. Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat yerinde görme fırsatını bulmuştur. Kendilerine elimizdeki bazı bilgileri, belgeleri ayrıca vereceğim. FETÖ hakkında tüm milletin hissiyatını ilk elden müşayede etme fırsatı bulduğu için memnunum.

"FETÖ ELEBAŞISININ EN KISA ZAMANDA İADESİNİ İSTİYORUZ"

"Sayın Biden ile görüşmemizde kendi milletine bile saldırmaktan çekinmeyen eli kanlı terör örgütü ile mücadelemiz hakkında bilgi verdik. En büyük öncelik, FETÖ elebaşısının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesini istiyoruz. Bizler 15 Temmuz öncesi bu örgütün yaptıklarına dair tüm dosyaları 85 koli halinde gönderdik. 15 Temmuz'dan sonrasına ait dosyaları da hazırladıktan sonra ulaştıracağız. Ancak ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili anlaşma gereği, bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca gözaltında bulunur. Şu an bu zat, bulunduğu yerden halen terör örgütünü kontrol ediyor. 170 ülkede okulları, iş yerleri var. Yönetmeye devam ediyor. ABD'deki yayın organları ile birçok aynı şekilde söyleşiler yapıyorlar ve bunlarla dünyadaki eylemini devam ettiriyor. Bu bakımdan bunun kontrol altında tutulması, gözaltına alınmasıyla yapılıyor. Bunun gözardı yapılmaması gerekir."

"CERABLUS GERİ ALINMIŞ DURUMDA"

"Cerablus ülke sınırımıza 20-30 km mesafede. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a yapılan havan topu atışları sebebiyle rahatsızlığımızı dile getirdik. Fakat anlatılamadı ya da anlaşılamadı. Koalisyon güçleriyle konuştuktan sonra nihai kararımızı verdik ve Cerablus'a, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, koalisyon güçlerinin hava desteği ile oraya giriş sağlandı. Cerablus'u ÖSO mensupları ve Cerabluslu olanlar geri almış durumdalar. Oradaki hükümete ait, veya resmi kurumları ele geçirdiler."

"ESED'İN BAŞINDA OLDUĞU SURİYE, ASLA DEMOKRASİYE ULAŞAMAYACAKTIR"

"Terörist, teröristtir. Bizim anlayışımız budur. Bir terör örgütününi bir başka terör örgütüne karşı mücadele etmesi onu aklamaz. Bütünlüğümüzün tehdit edilmesini anlayamayız. Aylan Kurdi'lerin yeni fotoğraflarına şahit oluyoruz. Bunları çok da fazla görmek istemiyoruz. Suriye halkının kendi seçeceği bir yönetici ile yönetilmesi anlayışını sağlarız. Esed'in başında olduğu bir Suriye, asla demokrasiye ulaşamayacaktır. Bunların geçmişini biliyoruz. 600 bine yakın insanı öldüren insanın yanında yer almayı Türk milleti olarak zül olarak görüyoruz. ABD'nin gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Sayın Başbakanımızla da yaptıkları görüşmeler neticesinde başarılı bir görüşme zinciri olduğuna inanıyorum."

"İSLAMA MENSUP OLAN BU KATLİAMLARI YAPMAZ"

"İslam devletinden terörist çıkmaz. DAEŞ bir terörist gruptur. İslam barış kavramından türeyen bir kelimedir. Dolayısıyla İslama mensup olan bu katliamları yapmaz. 12-13-14 yaşındaki çocukları canlı bomba olarak halkın arasına sokmaz. DAEŞ bunları yapıyor. Ama bunun bedelini de çok ağır ödeyecek. Yeter ki barışa koşanlar el birliği yapsınlar"