Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan, ulusal vergi idaresinin başındayken özel bir biriminin kurulmasına izin vererek suç işlemediğini söyledi ve ifadeye giderek polis talimatlarına uymayacağını belirtti.

Hawks olarak bilinen özel bir polis birimi gönderdiği mektupta Gorhan'ın ifade vermek üzere çağırıldığını yazmıştı. Gordhan'ın avukatı Tebego Malataji özel birime yazdığı mektupta, maliye bakanının ifadeye çağırılmasının, bu soruşturmada şüpheli olmadığına dair polisin verdiği güvenceyle çeliştiğini söyledi.

Malataji, Gorhan'ın başkanlığını yaptığı vergi idare biriminin kurumunda yasadışı davranmış olabileceği suçlamalarının tamamen asılsız olduğunu söyledi. "İlave bilgiye ihtiyacınız varsa, yeniden bize müracat edilebilir çünkü bakan bizi bu konuda edebileceğimiz her türlü yardımı yapma konusunda görevlendirdi." 

Gordhan, ifade verme yükümlülüğü altında bulunmadığını ve sözde Ulusal Araştırma Grubu hakkında kapsamlı bir rapor verdiğini söyledi. Sunday Times gazetesi Mayıs ayında, Gordhan'ın devlet başkanı Zuma'yı da içeren politikacıları gözetlemek için bir grup oluşturduğu yönündeki casusluk suçlamaları yüzünden görevden alınma ve tutuklanma ile karşı karşıya olabiliceğini açıklamıştı.
Gordhan, "Benim zor bir ekonomik ortamda yapmam gerek bir iş ve Güney Afrika'ya elimden geldiğince en iyi şekilde hizmet etme yükümlülüğüm var. Bırakın işimi yapayım. dedi.

Rand bugün yüzde 2 kadar geriledi ve Johannesburg'da saat 18:11'de yüzde 1.2 düşüşle 14.1748 seviyesinde seyrederek, dünkü 3.1'lik kaybını 28 Temmuz'dan beri en zayıf seviyesine genişletti.