Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

Hisse senetleri, tahviller ve dolar, traderların ABD faiz artırımı yoluna ipuçları aramak için Fed Başkanı Janet Yellen'in yarınki konuşmasını beklemesiyle düştü. Petrol sıçradı.

Hazine tahvil faizleri, yedi yıllık tahvillerin satışının Şubat'tan beri en düşük talebi görmesiyle yükseldi. İlaç üreticileri, Mylan NV'nin alerji aşılarının fiyatlarını indirmek için attığı adımın Kongre üyeleri tarafından sert eleştirilmesinin ardından kazançlarını silmesiyle, S&P 500 Endeksindeki kayıplara öncülük etti. Dolar üç ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. Avrupa hisse senetleri, Almanya iş güveninin Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde gerilemesiyle sert düştü. Petrol, İran'ın OPEC üyelerinin yapacağı gayri resmi görüşmelere katılacağı haberiyle sıçradı.

Traderlar, karışık gelen ekonomik veri ve Fed yetkililerinden gelen mesajların ABD'nin diğer gelişmiş ülke politikalarından ayrılacağı olasılığına gölge düşürmesine rağmen, Fed faiz artırım tahminlerini yükseltti. Temmuz tutanakları yetkililer arasında karar ayrılığı olduğunu gösterirken, bölgesem merkez bankası başkanları faiz artırımının yıl sonu gelebileceği sinyallerini verdi. Bloomberg'in fed fon vadelilerinden topladığı veriye göre, ayın başında yüzde 18 olan faiz artırım olasılığı yüzde 30'a yükseldi.

Newark, New Jersey'de Prudential Financial Inc. piyasa stratejisti Quincy Krosby, "Fed tartışmalarında ileri geri ve sürekli değişikliklere bakılırsa, piyasa biraz netlik için beklemede." dedi ve "Bekle ve gör anlayışı hakim olacak." diye görüş bildirdi.

Bu arada traderlar da bugün gelen bazı ekonomik verileri sindirdi. ABD iş aletleri siparişi 2015'in başlarından beri ilk arka arkaya yükselişini gösterirken, şirketlerin harcamaları artırmada daha istekli olduğuna işaret etti. İşsizlik yardımı başvurularının sayısı beş haftanın en düşüğüne gerileyerek, istihdam piyasasının dayanıklılığını gösterdi. Kansas Fed Başkanı Esther George, tam istihdama yakın olunduğunu ve enflasyonun merkez bankasının hedefine doğru yaklaşmasının faiz artırımını teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Kaplan ise faiz artırım şansının güçlendiğini söyledi. 

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, dün yüzde 0.5 düştükten sonra New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 düştü. Endeks son üç haftada yatırımcıların Fed yetkililerinden gelecek sinyalleri beklemesiyle 30 puan aralığında seyretti.

HP Inc., gelirlerinin analist tahminlerini ıskalayabileceğini söylemesinin ardından yüzde 3.8 düştü. Signet Jewelers Ltd. karlarının tahminleri tutmaması üzerine yüzde 13 düşerken, Dollar General Corp., satışlarının tahminlerle benzer olması sonucu yüzde 12 kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Glencore Plc ve Anglo American Plc'nin madencilik endeksii aşağı çekmesiyle yüzde 0.9 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.9 düşerken, İtalya'nın FTSE MIB Endeksi, Fransa'nın CAC Endeksi ve İsviçre'nin SMI Endeksi de geriledi.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son dört seansta yüzde 0.8 yükseldikten sonra yüzde 0.1 düştü.

Goldman Sachs Group Inc., sterlin, yen ve Yeni Zelandaa dolarını Yellen'ın konuşmasındaki olası sürprizlere en dayanıksız Dövizler olduğunu açıklamıştı. Jackson Hole son 10 senede sadece bir kere piyasalarda büyük hareketlere sebebiyet vermişti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke 2010 yılında parasal genişlemenin ikinci turunun sinyallerini vermişti.

Gelişen piyasa para birimleri, Kolombiya pesosu öncülüğünde yükseldi. Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın maliye bakanına güveninin tam olduğunu söylerken, polisi soruşturmadan geri çekebilecek gücünün olmadığını söylemesiyle sert düştü.

- Emtia

Petrol, İran Petrol bakanı Bijan Namdar Zanganeh'in OPEC'in gelecek ayki gayri resmi toplantısına katılacağı yönündeki haberin ardından yükseldi.

Batı Teksas petrolü, New York'ta yüzde 1.2 yükselerek varil başına 47.33 dolara ilerledi.

(23:25'te güncellendi)